//

У Польщі стартував проект католиків мирян, що виступатимуть в ЗМІ

У Варшаві стартував проект Catholic Voices Polska (Католицькі Голоси Польща) - група католиків мирян, готових до професійної розмови в телебаченні і радіо про свою віру.

 

Їх метою є передання суті католицизму в медійних полеміках і дебатах так, щоб голос звичайних католиків був присутній на публічному форумі. Проект є частиною міжнародної ініціативи під цією самою назвою.

 

Під час прес-конференції була представлена група дикторів - 14 осіб, вибраних з 263 осіб, які зголосилися до проекту восени 2011 року. У конференції взяв участь варшавський митрополит кардинал Казимир Нич, який між іншим представив склад групи дикторів.

 

Те, що на мою думку дуже цінне, це факт, що цю ініціативу творять миряни - сказав кардинал Казимир Нич. - Варто підкреслити, що проект виник не з мого натхнення, чи священиків, але з потреби мирян. Це досконало показує, що Церква – це не священики, чи може не перш за все священики, але саме значною мірою миряни.

 

Дикторами Catholic Voices є миряни, які працюють щоденно за своїми професіями, навчаються, займаються домом. Не висловлюватимуться офіційно від імені Церкви, залишаючи це прес-секретарям або єпископам. Вони є однак до розпорядження ЗМІ, щоб розмовляти про віру, коментувати поточні події і пояснювати сумніви.

 

Диктори Catholic Voices мають широку і професійну підготовку до участі в проекті. Пройшли складний процес підбору до групи, а потім через кілька останніх місяців брали участь в регулярних семінарах, що підготовляли їх до виступів в ЗМІ і дозволили краще пізнати різні аспекти вчення Церкви.

 

Завдяки підготовці вони можуть дебатувати на різні теми, що цікавлять суспільство, в тому числі: відносини між державою і Церквою, фінансування Церкви, сексуальна етика, гомосексуалізм, біоетичні питання, подружжя, свобода совісті і т.д. В підготовці підтримували їх найкращі в Польщі експерти - журналісти, філософи, теологи, психологи, етики і тренери.

 

Сьогодні Catholic Voices - це вже міжнародний проект: схожі групи діють в Ірландії, Іспанії, Мексиці, Чилі, а кільканадцять днів тому почалося також зголошення до проекту в США.

 

Джерело: www.catholic-media.org