//

У Патріаршому соборі Воскресіння Христового у цьому році запрацює централізоване опалення

Систему опалення в Патріаршому соборі Воскресіння Христового у Києві планується запустити вже цього опалювального сезону. Про це Департаменту інформації УГКЦ повідомив інженер будівництва собору Михайло Воробець.

 

Проте, за його словами, основний акцент у опаленні буде зроблено на підлогове опалення, оскільки така система найбільш оправдана для храму. Підлогове опалення поки що не задіяне з тої простої причини, що нема концепції рисунка підлоги. «За затвердження рисунка відповідає мистецька рада. А це все взаємопов’язане», - каже інженер.

 

У соборі система опалення розроблена таким чином, що можна буде в кожному приміщенні встановлювати потрібну температуру. Як твердить Михайло Воробець, коли систему опалення буде запущено, то цієї зими можна буде працювати всередині собору, оздоблювати його.

 

Теплоенергію для резиденції біля собору (і частково для самого храму) планується отримувати також від сонячних колекторів, які подарував німецький «Реновабіс».

 

«Їх принаймні має цілком вистачити на теплу воду в резиденції. Планується, що роботи в резиденції цілком закінчать до вересня», - ділиться планами інженер Михайло Воробець.

 

Також у соборі вже майже половину (це сто метрів) зовнішнього цоколя облицювали гранітом. Облицювання гранітом, якщо цьому сприятиме погода, планується завершити до кінця сезону.

 

Навколо собору почали будувати огорожу. Її зроблять з каменю та металу.

 

Отець Петро Федюк, ЧНІ, генеральний директор Будівельної дирекції при Главі УГКЦ, повідомив, що з початку року на будівництво витрачено майже чотири мільйони гривень. Власне, це ті кошти, які Церква зібрала на будівництво Патріаршого собору під час Різдвяних свят.

 

«Очікуємо, що під час Синоду в Канаді буде проаналізовано потребу подальшого фінансування будівництва Патріаршого центру УГКЦ», - висловлює сподівання о. Петро.

 

Департамент інформації УГКЦ