//

У Палаті Лордів Великобританії обговорювали заборону католикам вступати на трон

В понеділок, 10 січня, в Палаті Лордів Парламенту Великої Британії вкотре підняли для обговорення питання про заборону католикам бути спадкоємцями британського трону.

На переконання Лорда Дабса, цей закон є дискримінаційним. Він вважає, що оскільки існує заборона лише для римо-католиків, то дивно, що нема заборони для євреїв, мусульман, індуїстів чи навіть атеїстів.

В ході обговорення Лорд МакНеллі, міністр юстиції, зазначив, що в планах немає внесення змін до Закону про врегулювання (Act of Settlement).

Лорд Дабс зазначив, що Велика Британія, як країна, виступає проти дискримінації на основі статі чи релігії. Однак цікаво, що в цій країні допускається дискримінація, коли йдеться про спадкоємство трону. Чому заборона поширюється лише на римо-католиків? На думку Лорда, це питання потребує нагального вирішення. «Коли Його Величність принц Вільям і його наречена матимуть дітей, вже буде не на часі вносити зміни. Час зробити це саме зараз» - сказав він.

Однак Лорд МакНеллі, хоча й сказав, що може погодитися з думкою Лорда Дабса, та як визнали попередні Адміністрації, вони керуються Актами Парламенту (Acts of Parliament), які управляють не тільки Великою Британією, але й іншими країнами, де Королева є главою держави. Саме тому їм треба бути дуже обережними.

В свою чергу, Лорд єпископ Манчестера зазначив, що центральне положення про створення Церкви Англії полягає в тому, що керівник держави, як Верховний Правитель, повинен вступити в спілкування з цією церквою. Тому, на його думку, спочатку Католицька Церква має бути готова пом’якшити свою позицію стосовно діяльності її членів в Церкві Англії, постанови якої вона вважає недійсними.

На завершення дискусії Лорд МакНеллі підсумував, що Акт, про який йде мова, існує вже 300 років і успішно служить цій країні, враховуючи 60 років релігійно-общинних заворушень, які йому передували. Попередня Адміністрація ініціювала обговорення цього питання серед країн Співдружності. Палата Лордів, в свою чергу, буде продовжувати розглядати це питання.

За матеріалами Independent Catholic News