//

У Пакистані у 2010 р. за звинуваченням у "богохульстві" засуджено 38 осіб

Упродовж минулого року за звинуваченням в "богохульстві" у Пакистані було засуджено 38 осіб, з яких 14 – християни, зазначається у доповіді Комісії "За справедливість і мир" Католицької Церкви цієї країни.


Сумнозвісний закон "про богохульство" був прийнятий у Пакистані у 1986 році. За нешанобливе відношення до Корану закон передбачає довічне позбавлення волі, образливі слова на адресу Мухаммеда караються стратою.


Згідно з доповіддю, у Пакистані більшість звинувачень у "богохульстві"" є наклепом. Закон часто використовують з метою помсти. Велика частина звинувачень спрямована проти людей, які не мають фінансових ресурсів і суспільного становища, і тому не можуть себе захистити.


Іноді звинувачення у "богохульстві" набирають гротескних форм. Однією з останніх жертв закону кілька тижнів тому стала Фар’ял Бхатті (Faryal Bhatto). 13-річна християнка з Абботтабада у шкільному творі про Мухаммеда зробила граматичну помилку, тим самим мимоволі змінивши зміст написаного на негативний. Її родина була змушена до втечі.
Поліція через загальну перевантаженість не докладає належних зусиль, ведучи розслідування подібних справ. Докази повинні бути зібрані протягом 14 днів, однак на практиці цей процес може зайняти і більше року. Цей час обвинувачений повинен провести у в'язниці, де ніхто не гарантує йому безпеки. Адвокати та свідки захисту в процесах за звинуваченням у "богохульстві" також наражають своє життя на небезпеку.


Християни у Пакистані становлять 2% від загальної кількості населення. Всього на сьогоднішній день у країні проживає близько 2 млн. християн, з яких 1,2 млн. є католиками, решта – переважно протестанти.

 

За матеріалами sedmitza.ru