//

У Нью-Йорку показали Кумранський рукопис

Сьогодні у нью-йоркському виставковому залі Discovery Times Square відкрилася експозиція, на якій представлений уривок староєврейського сувою, що добре зберігся, з Десятьма заповідями Мойсея. Як повідомляється на сайті виставки, вона триватиме до 2 січня 2012 року.


Сувій є найдавнішою зі збережених до наших днів копією Десяти заповідей. Як зазначається в анотації до експозиції, шматок пергаменту дивом уцілів і потребує особливих умов зберігання.

 

Уривок пергаменту знайшли 1952 року в 4-й печері Хірбет-Кумрана на Мертвому морі. Сувій стосується так званих сувоїв Мертвого моря, які виявили в печерах на території, що належала британському мандатові в Палестині (зараз – територія Ізраїлю) в період з 1947 по 1956 рік.

 

Сувої датовані 250 роком до нашої ери – 68 роком нашої ери. За словами вчених, рукописи (усього близько 900 сувоїв) були створені якоюсь юдейською сектою, члени якої відділилися від основної течії юдаїзму і жили в пустелі, поки їх не знищили римляни.

 

Як зазначає газета "Гаарец", експозиція є найбільшим зібранням артефактів біблійної епохи, що виставляється за межами Ізраїлю. Після закінчення виставки в Нью-Йорку давньоєврейські сувої повернуться до Ізраїлю.

 

За матеріалами: lenta.ru