//

У Нігерії понад 60 жертв нападів

У результаті нападів на мешканців сіл в районі нігерійського міста Джос від Великої Середи загинуло близько 60 осіб. Це офіційні статистичні дані, що надав місцевий уряд, який у Велику Суботу закликав до миру.


Конфлікти відбувалися переважно між мусульманськими пастухами і християнськими фермерами, які борються за контроль над родючими землями центральної Нігерії. За словами військового речника Джуда Акпа, останні заворушення сталися минулої п'ятниці вночі. Мусульманські пастухи фулані напали на село Мангор і Матог у регіоні Боккос, убивши 20 осіб, серед них трьох поліцейських, які приїхали на виклик. Такий інцидент стався також у селі Ратас. Нападники прийшли вночі, коли більшість людей спали. Вони застрелили дев'ять осіб. Свідки кажуть, що стрілянина тривала майже дві години, перш ніж відбили напад. До того ж у штаті Плато загинули 22 особи. Речник армії попереджає, що інформація про кількість убитих не є остаточною, оскільки ще триває верифікація.


"Вони з’явилися в селі ввечері, були озброєні й швидко зайняли наші будинки. Ми були змушені втікати, щоби врятувати своє життя. Деяких з нас розстріляли. Мене теж спробували вбити, але Бог врятував мене. Це чудо, що я ще живий" – розповів нігерійському інформаційному агентству один з постраждалих під час нападу в Плато.


У центральній Нігерії часто доходить до конфліктів, тому що там стикається мусульманська північ країни з християнським півднем. Ці землі є привабливими для фермерів і пастухів, що також є приводом для конфлікту. Незважаючи на запевнення уряду контролювати ситуацію в цій частині країни, нез’ясовані вбивства тривають.


За матеріалами: pl.radiovaticana.va