//

У Непалі відбулось міжрелігійне святкування Дня Світла

Цими днями в Непалі проходив Тіхар, Свято Світла, який завершився 28 жовтня. Молоді індуїсти, мусульмани і християни читали послання миру, любові та діалогу, написане Папою Бенедиктом  XVI з нагоди Всесвітнього Дня Миру. Представники різних релігійних груп поширили у своїх громадах послання Святішого Отця. Вони також молилися за День «  паломників істини, паломників миру», який пройшов у Асижі 27 жовтня. Як повідомляє агентство AsiaNews, до2006 року в Непалі про Папу знало дуже мало людей. Це було пов’язане з невеликою кількістю християн та забороною на поширення їхніх релігійних поглядів. Коли ж монархія була повалена, молоді індуїсти та буддисти змогли дізнатись про Бенедикта XVI, оцінити важливість його послань та почати їх поширення.

 

Тіхар святкують усі індуїсти і в них він відомий як Діпавалі, що в перекладі означає «ряд олійних ламп». Свій початок це свято бере у древній мітології і символізує перемогу добра над злом, світла над темрявою, життя над смертю, правди над брехнею. Святкування триває три дні і дає початок новому року, примиренню в сім’ях, особливо, між братами та сестерами. Тіхар також присвячений восхваленню Бога.

 

Говінда Тондон, експерт з індуїстської культури підкреслив, що «Тіхар є святом всієї країни. Кожна релігійна група відсилає святкові побажання миру своїм провідникам». На думку вченого послання Папи є дуже важливими для сучасної ситуації в Непалі і допомагає відродити країну після років громадянської війни. «Наші політики і релігійні лідери можуть багато чого навчитись від Папи. – додає експерт, - Справжнє свідчення про Бога повинно закликати до миру всі релігії, які без нього просто не можуть існувати».

 

За матеріалами: www.radiovaticana.org