//

У Мюнхені завершився Міжнародний Міжрелігійний Форум Миру

Увечері 13 вересня на головній площі баварської столиці Марієнплац відбулося святкове закриття 25-го Міжнародного Міжрелігійного Форуму, на якому зустрілися представники релігій і культур із понад 50 країн світу. "Світло Асижу, де у 1986 році відбулася зустріч всіх релігій, дійшло і до Мюнхена", наголошувалося в зачитаному до учасників форуму зверненні. На закритті прозвучали заклики до того, щоб і "після зустрічі в Мюнхені релігії залишалися у діалозі одна з одною, щоб кожен учасник форуму став у своїй країні знаряддям миру". Кожному релігійному лідерові організатори форуму вручали факел, за допомогою якого запалювались встановлені на піраміді символічні "світильники миру".


Учасники форуму одностайно відзначили, що у всіх релігіях "проблема миру має високий пріоритет". Виступаючи у Мюнхені, канцлер Німеччини Ангела Меркель підкреслила, що подібна зустріч релігій є "безцінною", тому що терористи у своїх діях "злочинно зловживають" тієї релігією, до якої вони належать. У боротьбі за мир, свободу і права людини політики і релігійні лідери "є союзниками", сказала Меркель. Вона закликала міжнародне співтовариство активізувати дипломатичні зусилля на Близькому Сході і відновити процес мирних переговорів між ізраїльтянами і палестинцями. Показовим є також факт, що і на одній із секцій у Мюнхені відбувся діалог про те, як на Святій Землі релігії можуть сприяти вирішенню конфлікту між юдеями і мусульманами.

 

За участю міністра фінансів ФРН Вольфганга Шойбле та його італійського колеги Джуліо Тремонті на форумі відбулася дискусія про проблеми соціальної ринкової економіки на світовій арені та про "роль віри, за допомогою якої потрібно подолати існуючу кризу".

 

Більше 500 представників різних релігій відвідали колишній концтабір Дахау, де вшанували пам'ять усіх загиблих в'язнів та жертв Голокосту. На території меморіального центру  молилися багатьма мовами, відбувся "марш мовчання" та проведено панахиду в російській православній каплиці-пам'ятнику.

 

Перш, ніж на площі Марієнплац прозвучав заклик до миру, в різних точках міста – у церкві, мечеті та синагозі, а також у  молитовних будинках – молилися представники різних релігій. Потім релігійні лідери на чолі з мюнхенським кардиналом Рейнхардом Марксом здійснили ходу до центру міста, де під час закриття форуму оголосили і місце проведення у 2012 році наступної зустрічі-діалогу релігій і культур. Ним стала столиця Боснії і Герцеговини Сараєво.

 

За матеріалами sedmitza.ru