//

У Мюнхені та Відні відзначили 90-ліття УВУ

Днями у приміщенні «Кардинал-Вендель-Гаус» у Мюнхені відбувся академічний акт та святкове відкриття відзначень 90-ліття від заснування Українського Вільного Університету, що проходитимуть упродовж усього 2011 року.

 

У відзначенні взяло участь понад п‘ятсот гостей, у тому числі Єрґ Роде – віце-президент Баварського Парламенту, Карл-Гайнц Гоффманн – президент Баварської Академії Наук, кардинал Фрідріх Веттер, 23 члени Баварського парламенту, представники дипло­матич­ного і консульського корпусів, акредитованих у Німеччині та Австрії, представники і професори німецьких і австрійських університетів, серед яких Університети Мюнхена, Відня, Зальцбурґа, Ульму, Айхштетту, Реґенсбурґу, Майнцу та інших. На особливу згадку заслуговують делегації Львівського національного Університету ім. Івана Франка під проводом почесного гостя вечора – проф. д-ра Івана Вакарчука та Українського Католицького Університету під проводом о. проф. д-ра Бориса Ґудзяка, що є членом Професорської колегії УВУ. Були також присутні пред­ставники німецьких суспільних та економічних кіл, представники українських громадських установ та більше сотні професорів, студентів і випускників УВУ.

 

Академічний вечір відкрив ректор УВУ, проф. д-р Іван Мигул, який у своєму слові накреслив напрямні заснування Університету, що позначили установу до наших днів, а саме критичний метод і академічна свобода. З доручення Ректора, гостей привітав д-р Міхаель Мозер, професор УВУ та Віденського університету. Від Професорської колегії гостей привітав кол. Ректор проф. д-р Альберт Кіпа, а святкову доповідь про 90-літню історію Університету виголосив проф. д-р Микола Шафовал, він же канцлер і директор Дослідного інституту німецько-українських відносин.

 

Центральною точкою відзначення стало присвоєння почесного докторату філософії проф. д-ру Іванові Вакарчукові, кол. міністру освіти України та Ректору Львівського національного університету імені Івана Франка. Похвалу від Професорської колегії Українського Вільного Університету виголосив Ректор УКУ о. Борис Ґудзяк. Прийнявши диплом почесного доктора з рук проф. Мигула, проф. Вакарчук виголосив святкову доповідь «Пам‘ять і повторюваність подій», в якій висунено тезу про цикли в історії України та потребу пошуку шляхів виходу з них. Доповіді передували слова признання ролі УВУ в минулому і сучасному, який діє поза границями України, але є українським університетом, який віддано служить Україні. Проф. Вакарчук наголосив також на існуючій співпраці між УВУ і Львівським університетом та згадав про двосторонні заходи для скріплення і поглиблення цієї співпраці в близькому майбутньому.

 

Мистецьке обрамлення вечора було виконане молодою скрипалькою-віртуозом Устиною Дубицькою, яка виконала під акомпонування піаніста Маруана Сакаса твори австрійських і українських композиторів, а також ансамблем сурм Вищої музичної школи міста Мюнхен, який виконував барокові фанфарні твори.

 

Академічним гімном «Ґаудеамус іґітур» завершено вечір, що продовжувався прийняттям, на яке запрошено від імені Фундації Українського Вільного Університету у США, яка відіграє важливу роль в збереженні та розбудові Університету, на чому багаторазово наголошувалося у ході вечора, та Товариства Приятелів УВУ, що діє в Німеччині. Розмови ствердили загальне враження – Український Вільний Університет святкує своє 90-ліття в дусі омолодження та відновлення власних сил.

 

Слід також відзначити, що святкування 90-ліття заснування і безперервної дії Українського Вільного Університету, проходили і у Відні.

 

Кульмінаційною точкою Віденських святкувань став академічний акт у палаті Посольства Украї­ни. Актом провадив Василь Кирилич, посланик-радник Посольства України в Австрії. Посол Андрій Березний виголосив привітальне слово і зачитав лист-привітання від Міністерства закордонних справ України. Ректор Іван Мигул подякував та представив цілі і заходи ювілею. З привітанням від Професорської колегії виступив проф. Альберт Кіпа, кол. Ректор Університету. Він також зачитав привітання свого попередника проф. Леоніда Рудницького. Микола Шафовал, Директор Дослідного інституту німецько-українських відносин виступив з доповіддю про історію УВУ, в якій особливо наголосив значення подій віденського періоду. Музичне обрамлення вечора забезпечили хор церкви Святої Варвари та бандуристка-віртуоз Катерина Пехар. З нагоди ювілею УВУ посольство влаштувало прийняття для численної української і австрійської публіки, серед якої були професори віденського, зальцбургського та інших університетів.

 

У неділю члени делегації взяли участь у Службі Божій в церкві Св. Влкм. Варвари, цього невичерпного джерела українського духу в австрійській столиці.

 

Святкування у Відні були гідним і успішним початком ювілею з нагоди 90-ліття заснування Українського Вільного Університету, непохитної скали українства з осідком у Мюнхені.

 

Повідомив Роман Яремко

 

Джерело: ugcc.org.ua