//

У монастирі Св. Василія Великого відбулася зустріч богопосвячених осіб Київської aрхиєпархії

23 лютого в Києві у храмі Св. Василія Великого відбулася зустріч богопосвячених осіб. Свято розпочалося Архиєрейською Святою Літургією, яку очолив секретар Синоду Єпископів УГКЦ владика Богдан Дзюрах у співслужінні ієромонахів ігумена о. Василія Тучапця, ЧСВВ, о. Йосифа Будая, ЧСВВ, о. студита Ніканора Лоїка, о. Віталія Котика, ЧНІ, о. Григорія Рогацького, ВС, за участю поважного числа монахинь різних згромаджень.

 

У своїй проповіді владика Богдан звернув увагу на суть і роль богопосвяченого життя, зазначивши, що монах – це той, який скеровує своє серце в любові на Бога і на ближнього, всеціло приковує себе, залишаючи на боці усе інше. Також на прикладі євангельських героїв старця Симеона і пророчиці Анни проповідник вказав, що чернець очікує зустрічі з Богом, але очікує активно в молитві і аскезі, а знайшовши, ділиться отриманою благодаттю з іншими, служить їм.

 

«Не може любов до Бога не провадити до служіння ближнім, зацікавленням їхніми болями і труднощами. А лише служіння ближнім не може замінити для ченця молитовного і аскетичного єднання з Богом, бо тоді він перестає бути ченцем, а є лише соціальним працівником», – сказав владика Богдан.

 

Після Святої Літургії всі учасники зійшли у зал під храмом, де захід продовжився. Ігумен монастиря о. Василь Тучапець, ЧСВВ, привітав чернецтво, а також в особливий спосіб Блаженнішого Любомира Гузара (котрий був запрошений поділитися з усіма своїм пастирським словом). Ігумен привітав Архиєпископа від імені всіх присутніх з днем народження. В залі пролунало гучне «Многая літа!». Після вітань Блаженніший, подякувавши, розпочав своє слово.

 

Цікавим було те, що зустріч проходила в спосіб дискусії. Після кількох вступних розповідей Блаженнішого усі присутні зрозуміли, що мова йтиме про відносини ченця з родиною. Постало питання: Як маємо бачити перехід ченця від родини до монашої спільноти? Поєднати чи розділити? Чи через монашу строгу дисципліну не порушується часом заповідь «Шануй батька-матір?» Або чи через часте відвідування родини, зацікавленість її життям, проблемами не порушує духовного балансу ченця, який відрікся світу?

 

Після запропонованих питань учасники зустрічі ділилися власним досвідом, досвідом своїх чернечих спільнот. Зокрема, лунали думки як і на захист радикального відречення від родини, так і на захист ліберальнішого підходу до справи. Після годинної дискусії усі дійшли висновку, що відносини з рідними, як і будь-які відносини, повинні відбуватися в дусі любові, яка не руйнує духовний світ ченця, а також не порушує монашої дисципліни і порядку.

 

Після дискусії представники усіх присутніх спільнот Архиєпархії розповіли про себе, свою харизму, діяльність на центральних теренах України.

 

На зустрічі були представлені чернечі спільноти оо. Василіан і сс. Василіянок, оо. Редемптористів та сс. Редемптористок, оо. Студитів, оо. Воплоченого Слова, сс. Служебниць, сс. Мироносиць, сс. Пресвятої Родини, сс. Фатімської Божої Матері. Ченці та черниці цих спільнот трудяться в Києві, Чернігові, Вінниці, Житомирі, Барі, Обухові, Княжичах та інших місцевостях.

 

Повідомив о. Роман Шуп’яний, ЧСВВ
Фото: Йосафат Олійник, ЧСВВ

Джерело: osbm-kyiv.com.ua