//

У Молдавії готують чотиритомник на допомогу катехитам російською і молдавською мовами

Після декількох років пастирської роботи всередині Католицької Церкви в Молдавії, яка представлена єдиною єпархією Кишинева, був опублікований текст катехитичних повчань і християнської формації для молдавських католиків.

 


Вся праця буде розбита на 4 томи, розділених по темах. Перший том, «Життя Церкви», вже вийшов з друку. Другий, «Таїнства християнського життя», вже написаний і зданий в друк. Третій, «10 заповідей», перебуває у верстці. А над четвертим томом під назвою «Молитва» робота лише починається.

 


Для редагування змісту звернулися до монс. Космо Франческо Руппі, почесного архиєпископа міста Лечче, який має досвід в області комунікацій. Було взято до уваги, що Молдавія – країна з двома мовами, тому текст катехитичних наук буде опублікований як на російській, так і на молдавській мові. За бажанням єпископа Кишинева монс. Антона Коші, ці документи будуть роздані парафіям єпархії Кишинева і окремим пастирським працівникам.

 


Монс. Коша підкреслив, що нарешті з'явився всім доступний і зрозумілий засіб для катехизації. Необхідно зазначити, що в Молдавії католики складають лише 0,5% населення, тому вони є безумовною меншістю, розсіяною по всій території Республіки Молдова і Придністров'я, і яка складається з представників різних національностей.

 


Монс. Антон Коша, представляючи річну пастирську програму, підкреслив, що євангелізація і милосердя повинні йти разом, тому всі засоби пастирської опіки, що стосується і тексту для формування християн, представленого єпархією, повинні підтримати цей шлях і досягти кожного католика на молдавській території.

 


Текст катехитичних повчань, написаний російською і молдавською мовами, викликав зацікавлення багатьох католицьких спільнот Європи і особливо італійських, серед яких багаточисельні іммігранти-католики. Єпархія Кишинева висловила свою вдячність монс. Руппі за його вклад в роботу над чотиритомником, а також Фонду Regina Pacis, відповідальному за переклад і графіку. Перший том вже досяг своїх читачів, вихід другого тому планується в пасхальний період. До закінчення цього року віруючим Кишинівської єпархії будуть запропоновані останніх два томи.

 

Джерело: Радіо Ватикан