//

У Модені (Італія) відсвяткували 10-ту річницю заснування місцевої громади УГКЦ

В неділю, 29 січня 2012, Громада УГКЦ північно-італійського міста Модена відзначила десяту річницю від дня її утворення. З цієї нагоди на запрошення капелана громади о. Тараса Галавая українську громаду відвідав місцевий Архієпископ Антоніо Ланфранкі і Апостолський візитатор для українців греко-католиків в Італії та Іспанії Владика Діонісій (Ляхович).

 

Перед початком Архієрейської Літургії, яка розпочалася об 11-ій годині, при вході до храму о. Тарас привітав обох Архієреїв, подякувавши їм за візит з нагоди ювілею церковної громади. Після цього Архієреїв також привітали з хлібом і сіллю від імені усієї громади місцева українська молодь та діти, вручивши їм на знак пошани живі квіти.

 

Увійшовши до храму, Апостольський Візитатор звернувся із привітальним словом та подякою від свого імені та від імені Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава до  Архієпископа Модени. Зокрема Владика Діонісій висловив вдячність Архієпископові Антоніо за надання українській громаді у виключне користування храм Богородиці Ангелів (Santa Maria degli Angeli, detta del paradisino). Після цього Архієпископ Антонію у свою чергу  привітав українську громаду і висловив слова вдячності українцям за свідчення дару  віри «серед суспільства, яке стає чим раз більше байдужим у відношенні до Бога», та застеріг українців,  щоб ті береглися від спокус сучасного світу. Також у своєму слові Архієпископ Антоніо запевнив присутніх у тому, що італійська Церква і надалі допомагатиме іммігрантам, незважаючи на те, що сьогодні і сам Європейський союз та Італія зокрема переходить через важкий період економічної кризи.


Архієрейську Божественну Літургію очолив Преосвященний Владика Діонісій у співслужінні о. Тараса Галавая, капелана громади, єромонаха студита Юстина Бойко, о. Михайла Хромянчука, капелана Реджо Емілія, о. Василя Рака, єпархіального синкела Івано-Франківської Архиєпархії по капеланському служінні,  монаха бенедиктинця о. Григорія та за участі понад 700 вірних.


Слід згадати, що на початках  українці збиралися на спільну молитву саме у бенедиктинській церкві. На Літургії був присутній також пан  Марко Колтелаці, відповідальний за екуменізм і міжрелігійний діалог при Архидієцезії Модени та пан Еміліо Чіапетті, голова місцевої італо-української асоціації.


Під час проповіді Апостольський Візитатор привітав усіх священиків і громаду з нагоди 10-ої річниці громади, подякувавши за теплу зустріч із хлібом і сіллю.  «Цей хліб символізує ваше важке життя на чужині, бо цей хліб ви заробляєте важкою працею. Цей хліб прийняв від вас сьогодні не тільки я, але і сам Господь. У Літургії Господь  перетворює його в своє тіло і дає нам на поживу, яка дає нам життя вічне. І на нас і на освячені дари сходить Дух Святий і чинить нас усіх тілом  Христовим, Божим народом, Його Церквою. І це Святе Христове Тіло подається святим, нам усім, що причащаємося тілом і кров’ю Христовою», - відзначив Владика Діонісій. Після цього Архієрей, посилаючись на недільне читання, поділився наступними духовними розважаннями: «З листа Апостола Павла до Тимотея ми навчаємося, що Господь хоче, щоб усі люди спаслися, бо Він на те прийшов  у цей світ, щоб ми спаслися. Бог любить кожну людину без виїмку і нас закликає, щоб ми любили один одного.


Не менш повчальною є і сьогоднішня розповідь про Закхея, багатого митника, до хати якого прийшов Ісус. Розкаяний митник обіцяє віддати половину свого майна бідним, а кого він скривдив - повернути в четверо більше. Закхей був багатий, але його багатство не стало перешкодою для Божого Царства, бо він ділиться своїм багатством з бідними, а тим, кого скривдив, віддає в четверо більше. Він ділиться, на відміну від того багато, що навіть не хотів поділитися з Лазарем кришками, що падали з його стола, або того багатого молодця, що не хотів продати свого майна і роздати бідним. Отже, Євангелія кличе нас ділитися з бідними нашими грішми і тим, що маємо. Бо царство Боже – це ділення, це сопричастя духовних і матеріальних благ. І гріш, який ми заробляємо з таким трудом на  чужині,  коли ми його даруємо, стає святим, бо це плід нашої жертви. І навпаки - гріш є перешкодою в духовному житті, коли він заступає місце Бога, коли він стає божком, ідолом».


Після Літургії представники українських громад і присутні священики привітали церковну спільноту м. Модена і о. Тараса з 10-ти літнім ювілеєм. Після цього о. Юстин Бойко коротко розповів присутнім історію громади-ювіляра. На завершення відбулося мировання і роздача пропам’ятних іконок.


Продовжилися святкування спільною гостиною та культурно-рпозважальною програмою у приміщеннях Моденського футбольного стадіону.

 

Прес-служба УГКЦ в Італії