//

У містечку Санліс відбулося урочисте святкування дня Анни Ярославни, королеви Франції

12 травня українці Парижа і околиць з’їхалися до королівського містечка Санліс, щоб відзначити пам’ять Анни Ярославни, доньки Ярослава Мудрого, королеви Франції.

 

Організаторами святкування традиційно стали Єпархія святого Володимира Великого в Парижі, Репрезентативний комітет української громади Франції, Комітет міст побратимів Санліс – Київ – Печерськ.

 

У містечку Санліс розташований монастир заснований Анною, а місцева школа носить її ім’я. У 2005 році українська держава подарувала містечкові пам’ятник королеви.

 

«Сьогодні образ українського емігранта часто пов’язаний з економічною немічністю нашої країни, із соціальними та політичними негараздами, – зазначив під час урочистостей єпископ Паризької єпархії УГКЦ, владика Борис (Ґудзяк). – Але перша українська емігрантка до Парижа і Франції – Анна – віддзеркалювала могутність української державності, її всеєвропейське значення».

 

Цей статус, за словами ректора УКУ, пов’язаний не лише з політичною величчю чи військовою потугою, а також з глибокими духовними і культурними цінностями. «Анна Ярославна була добре освіченою, знала різні мови, її підпис є одним з найстарших пам’яток кириличного письменства. Вона привезла до Франції славнозвісне Реймське Євангеліє, на якому, за легендою, багато поколінь французьких королів приймали присягу, вступаючи на трон», – додав владика.

 

Святкування розпочалися покладенням квітів до пам’ятника Анни Ярославни та меморіальної дошки пам’яті жертв Голодомору. Тут відбулася Божественна Літургія за участі Преосвященного Бориса Ґудзяка, єпископа Паризької єпархії святого Володимира Великого та Преосвященного Гліба Лончини, єпископа Лондонської єпархії Пресвятої родини, численного клиру. Також відбувся конкурс для дітей на кращу вишиванку і святковий пасхальний кошик.

 

Участь у святкуваннях, окрім згаданих єпископів УГКЦ, взяли представники мерії Санліс, представники українських організацій у Франції, гості з України, серед яких народні депутати України Петро Порошенко та Юрій Стець.

 

Прес-служба УКУ