//

У Макао помер легендарний місіонер

Помер "Ангел Макао", о. Луїс Руїс Суарес ТІ. Місіонерові було 97 років. Автономний район Макао завдячує йому створенням системи соціального забезпечення. Він заснував 140 лепрозоріїв і невеликих лікарень, десятки притулків для бідних і психічно хворих людей. Після смерті "батька бідних", один з його колег сказав: "Він євангелізував конкретними вчинками. Дивився на нього і бачив Ісуса».

 

О. Луїс Руїс Суарес був іспанським єзуїтом. Йому довелось покинути батьківщину в 1932 році, коли влада заборонила Товариство Ісуса.  Він виїхав на Кубу, де викладав в коледжі, студентом якого був тоді Фідель Кастро. Все своє життя пов'язав спочатку з Китаєм, де в 1941 р. був висвячений на священика, а потім, після захоплення влади Мао Цзе-дуном, з Макао. До останніх днів життя творив справи, які були відповіддю на конкретні суспільні потреби. Почав з надання допомоги емігрантам, створюючи для них благодійні пункти,  центри пошуку роботи, а також дошкільні заклади для їхніх дітей. Він повторював, що “освіта може змінити майбутнє найбіднішим”, котрим- як він сказав – “прагнув служити до кінця.”

 

На базі створених ним структур з плином часу повстала також Карітас Макао. Він бачив проблеми покинутих літніх людей і створював для них  будинки опіки. Потім розширив сферу допомоги психічно хворим, а останнім часом щоразу більше допомагав хворим на  СНІД. Відкривав лепрозорії не тільки в Макао, а і в континентальному Китаї. Незважаючи на вік, в комуністичному Китаї відкривав все більше і більше центрів.

 

"Не існує більшої радості, ніж служити бідним. Їх посмішка є найбільшою нагородою, яку можна отримати за надану допомогу ", - сказав о.Луїс Руїс Суарес в недавньому інтерв'ю. ЗМІ Макао пам'ятають його як "великого філантропа і громадянина міста Макао, котрий беззастережно присвятив себе іншим". Похорон відбудеться 3 серпня в Макао. Варто зазначити, що іспанський єзуїт був широко відомий під китайською назвою „Luk Ngai”, що означає “Батько бідних”.

 

За матеріалами Radio Watykańskie