//

У Мадриді говорили про виклики, які стоять перед академічним душпастирством

Виклики, які стоять сьогодні перед академічним душпастирством, обговорювали на Європейському конгресі університетського душпастирства, що проходив у Мадриді з 16 по 18 вересня. Учасниками зустрічі, організованої під егідою Ради Єпископських Конференцій Європи, є 40 делегатів.

 

«Студентське душпастирство на служінні новій євангелізації» – тема цьогорічної зустрічі, приуроченої до ХІІІ пленарної сесії Синоду Єпископів на тему нової євангелізації, що пройде у Ватикані 7-28 жовтня 2012 року.

 

У перший день роботи учасники заслухали декілька доповідей. Зокрема, монсеньйор Лоренцо Леуцці, відповідальний за секцію університетського душпастирства Римського вікаріату, проаналізував сучасний стан університетського середовища Європи та виклики, які стоять перед Церквою на цій території. Господар зустрічі – отець Августин дель Агуа – у розлогій доповіді зосередився на питанні досвіду Бога в секулярному світі. Підсумки цьогорічного січневого конгресу університетського душпастирства, який відбувся у Мюнхені, підбив отець Ференц Янка з Єпископської Конференції Європи.

 

Під час дискусії учасники ділилися досвідом душпастирського служіння в університеті. Як і слід було очікувати, обставини, в яких доводиться працювати душпастирям у різних країнах, істотно відрізняються. Якщо в Італії шукають нових методів та способів донести Добру Новину до сердець молодих людей, то в Туреччині душпастирям доводиться радше говорити про гуманізм, аніж євангелізацію, з огляду на мусульманське середовище. В Росії головними учасниками університетського душпастирства є католицькі студенти з-поза меж Росії. А в Чеській республіці, окрім спільних труднощів, характерних для різних країн, слід взяти до уваги також дуже високий рівень атеїзму.

 

Другий день роботи Конгресу розпочався зустріччю з Архиєпископом Миколою Етеровичем – Генеральним секретарем Синоду Єпископів Католицької Церкви. Він детально розповів про підготовку наступного Папського Синоду, присвяченого новій євангелізації. Архиєпископ наголосив, що вона є потребою сучасного світу, якому треба по-новому відкрити Христа. Передусім це стосується так званого старого світу, але нова євангелізація необхідна також для Африки та Азії. Високий гість попросив учасників мадридської зустрічі про конкретні та предметні пропозиції, які розглядатимуться під час підготовки та роботи Синоду.

 

Комісія у справах молоді УГКЦ

Довідка

 

Щорічні зустрічі відповідальних за університетське душпастирство Європи відбуваються вже понад 10 років. Серед тих, хто розпочинав працю цього комітету – Владика Йосиф (Мілян), тодішній голова Патріаршої комісії у справах молоді Української Греко-Католицької Церкви. УГКЦ була представлена на кожній такій зустрічі. Навіть більше, одне із засідань комітету проходило у Львові.

 

Джерело: www.ugcc.org.ua