//

У М’янмі до священиків звертається усі. Монсеньйор Пьон Чо розповідає про проблеми Церкви у своїй країні

«Люди вірять нам, бо знають якою важливою є Церква для розвитку країни», - сказав єпископ Пйай, монсеньйор Олександр Пьон Чо під час відвідування Асоціації «Допомога Страждаючій Церкві»( ACS), де розповів про ріст відповідальності Католицької Церкви в М’янмі.

 

«Нашу старанність направлено на віруючих, - сказав прелат, - до представників духовенства звертаються всі громадяни країни». У Бірмі католиків всього лише 25 тисяч,  це близько 3% населення країни і тому за допомогою до священиків звертаються насамперед буддійська більшість.

 

  У жовтні 2010 тропічний циклон, що спустошив прибережні райони на заході М’янми, поблизу кордону з Бангладеш, забрав життя більше 160 бірманців і понад 70 тисяч залишив без даху над головою. У наступні після циклону місяці допомога Церкви була вирішальною і з тих пір католицька громада вселяє довіру все більшого числа бірманців.

 

«Допомога Церкви після циклону Джірі відкрила нам двері всіх сіл», - сказав монсеньйор Пьон і привів для прикладу ACS розповідь директора єпархіальної служби «Caritas», яка надавала допомогу потерпілим сім'ям та біженцям, забезпечуючи їх їжею і предметами першої необхідності, при цьому допомога надавалася всім жителям, незалежно від їхньої віри ».

 

Однак, християни в М’янми все ще перебувають на становищі вигнанців, внаслідок ототожнення Християнства із Заходом, впливу якого дуже бояться. «Наша релігія вважається чужою, хоча Церква є невід'ємною частиною історії країни і це демонструє 34 священика - бірманці тільки в нашій єпархії».

 

Сам монсеньйор Пьон є уродженцем регіону Янгон, в якому знаходиться Пйай.Єпархія, що тягнеться на захід аж до Бенгальської затоки, є другою за бідністю єпархією країни, проте її католицька громада постійно зростає. У лютому, коли монсеньйор Пьон вступив на посаду, він відзначив дві першорядні цілі пастирського послання: освіта для віруючих і навчання священиків.

 

  «Євангелізація, - сказав насамкінець прелат, - пропонує міцну віру і глибокі знання».

 

У 2010 «Допомога Страждаючій Церкві» подарувала Бірманській церкві більше мільйона євро. Після циклону Дірі, ACS надала значну допомогу у відновленні зруйнованих церков і будівель та профінансувала різноманітні проекти для пастирського послання.

 

За участю ACS споруджені та реконструйовані численні об'єкти, серед них Капела Святого Серця Ісуса в Йіку Манкам в єпархії Банмав, будинок для нової молодшої семінарії місіонерів «Little Way» Св. Терези в Чаунгкуа і нова парафіяльна церква в Коубук, обидві останні в єпархії Хака.

 

Що стосується навчання, то тут значний внесок здійснений в організацію курсів з планування сім'ї, семінарів за біблійним пастирським послання, духовному вихованню та навчанню монахинь «Рипараціоне».

 

Крім того, купуються транспортні засоби для полегшення пастирського послання і сільськогосподарські машини.

 

За матеріалами www.catholic.uz