//

У Львові звучала ораторія «Страсті Господа нашого Ісуса Христа»

У Квітну неділю, 8 квітня 2012 р. у Гарнізонному храмі свв. Верховних апп. Петра і Павла (м. Львів, вул. Театральна, 11) звучала ораторія Олександра Козаренка «Страсті Господа Нашого Ісуса Христа».

 

На початку  цього страсного дійства, після вступних акордів симфонічного оркестру, зі своїм словом виступив Високопреосвященний Архиєпископ і Митрополит Львівський владика Ігор: «Після виконання нашим оркестром цього вступного твору я собі подумав, як цей високоповажний композитор пан Олександр Козаренко також й інші спеціалісти в музиці відчувають і можуть положити свої переживання на струни музикальних інструментів! Який це великий дар від Бога! Очевидно нам трудно це зрозуміти, але  коли ми стараємося вникнути в ці Страсті Христові і коли вони підсилені такою доброю музикою і співом, гадаю воно в цьому нам дуже допомагає» - сказав Архиєрей.

 

Відтак вечір духовної музики продовжився піснеспівами страсних звучань у виконанні заслуженої капели України «Трембіта» на чолі з заслуженим диригентом Миколою Куликом в супроводі симфонічного оркестру. Спів капели та музичне звучання оркестру перепліталися з духовними читаннями читцем уривків зі Святого Письма, що стосувалися головно зради, страждань та розп’яття Ісуса Христа. В той же час солісти ораторії співали свої тексти, що викликало все більше співчуття, переживання та  захоплення особою Ісуса Христа у слухачів.

 

Супроводжувався виступ лазерними світловими ефектами та професійним звуковим оформленням. Під час виконання цього мистецького твору в  мить Воскресіння, частина святилища Гарнізонного храму свв. апп. Петра і Павла за вівтарем, вибухнула яскравим світлом і наповнила весь церковний інтер’єр радістю Христового Воскресіння, яке для вірних УГКЦ наступить рівно через тиждень.

 

Серед поважних гостей на духовному вечорі у храмі були присутні голова Львівської обласної державної адміністрації п. Михайло Костюк, мер міста Львова п. Андрій Садовий, єпископ-помічник Львівської архиєпархії преосвященний владика Венедикт, ректор Українського Католицького Університету о. д-р Борис Ґудзяк, велике число інтелігенції та чисельна громада м. Львова.

 

По завершенні дійства п. Михайло Перун, продюсер цього проекту подякував усім за присутність на цьому вечорі та допомогу у реалізації цієї ідеї і запросив до слова о. Степана Суса настоятеля храму де відбувався цей духовно-мистецький витвір. «Хочу щиро подякувати організаторам цього духовного вечора. Вперше у стінах цього храму звучав такий грандіозний концерт, тому було багато переживань та приготувань, але ми сподіваємось, що такі духовні вечори часто відбуватимуться у стінах цього храму і можливо саме в такий спосіб ми навчимо людей відчувати Бога через спів та музику, а також відчувати і потреби, які має цей храм» - сказав о. Степан Сус.

 

Відтак, користуючись таким урочистим моментом о. Степан запросив Високопреосвященного Митрополита Львівського, владику Ігоря, щоб нагородити «Золотим Хрестом» Центру Військового Капеланства Курії Львівської Архиєпархії УГКЦ  генерал-лейтенанта Ткачука Павла Петровича – начальника Академії Сухопутних військ ім. гетьмана П. Сагайдачного який разом із особовим складом Академії сухопутних військ доклав чимало зусиль для того, щоб звільнити гарнізонний храм свв. Петра і Павла, пам’ятку архітектури 1610-1630-х рр., відому в м. Львові як костел  оо. Єзуїтів від книг Львівської наукової бібліотеки ім. В. Стефаника, які знаходились у стінах святині впродовж 65 років, щоб цей храм був відчинений для проведення в ньому Богослужінь.

 

Відтепер завдяки Божому провидінню, співпраці Церкви з військовослужбовцями та владою міста, і при підтримці меценатів є можливість не лише молитися у цьому храмі – перлині м. Львова, а й відвідувати тут такі чудові духовно-мистецькі вечори.

 

Ораторія організована Благодійною фундацією «Андрей» при співпраці з Львівським відділенням Національної Всеукраїнської музичної спілки та Заслуженої капели України «Трембіта».

 

Роман Соколенко,

прес-служба Львівської Архиєпархії