//

У Львові завершився 8-й фестиваль «Великодні дзвони»

29 квітня 2012 року у Львові, у храмі Преображення Господа нашого Ісуса Христа (вул. Краківська, 1), відбувся 8-й фестиваль духовної хорової музики «Великодні дзвони». Для багатьох львів’ян він вже став традиційним і довгоочікуваним святом.

 

Ініціаторами заснування фестивалю «Великодні дзвони» у 2005 році були: парох церкви Преображення ГНІХ отець Ярослав Чухній, керівник парафіяльного хору «Родина» Ярослава Крилошанська та хормейстер Зоряна Степанишин.

 

У фестивалі взяли участь як церковні хори, так і світські творчі колективи (дорослі та дитячо-юнацькі). Цього року до участі у фестивалі зголосилися 27 колективів. Окрім хорів зі Львова, на фестивалі виступали колективи зі Стрия, Яворова, Жовківського та Пустомитівського районів. Слід особливо відзначити, що впродовж восьми років у фестивалі беруть участь представники різних українських християнських конфесій (УГКЦ, УАПЦ, УПЦ КП), а також хор Вірменської церкви у Львові.

 

У пролозі прозвучали гаївки та великодні привітання від наймолодших учасників – вокально-хореографічного ансамблю «Рушничок» Центру творчості дітей та юнацтва Галичини, які своєю щирістю і безпосередністю створили атмосферу теплого родинного свята.

 

Цього року гостями фестивалю стали 7 нових колективів. Творчі традиції розвиваються і, крім хорів, у програмі вперше брав участь камерний оркестр Львівської спеціалізованої музичної школи імені С. Крушельницької.

 

Під час фестивалю учасники виконували духовні твори, пов’язані із святкуванням Великодня, уривки з Воскресної Утрені, Літургії, великодніх пісень. Звучали три концерти Дмитра Бортнянського, хорові твори Артемія Веделя, Михайла Вербицького, Йосипа Кишакевича, Андрія Гнатишина, Ісидора Воробкевича, Миколи Дилецького, Анатоля Вахнянина, Мирона Дацка та ін., а також твори Йозефа Свідера, Рандала Томпсона, Джованні Батиста Перголезі, Антоніо Лотті, Добрі Христова, Алессандро Страделла, Джона Кновле та інших авторів українською, грецькою, латинською, грузинською та італійською мовами.

 

За словами організаторів, «фестиваль є доброю нагодою для гуртування молоді, її духовного збагачення, для обміну досвідом між диригентами і підвищення їх професійного рівня, для знайомства з перлинами української та зарубіжної духовної музики і, звичайно ж, для спільної молитви, яка, маючи в собі найбільшу силу, допоможе піднести серця до Господа, віднайти душевний спокій і любов».

 

Повідомлено організаторами фестивалю
для Департаменту інформації УГКЦ