//

У Львові вшановували пам’ять українських студентів «Процесу 59-ти»

Сьогодні у Львові вшановували пам’ять українських студентів засуджених радянським комуністичним режимом у 1941 році під час «Процесу 59-ти».

 

Захід розпочався поминальним богослужінням біля хреста Меморіалу «Тюрма на Лонцького», яке очолив Преосвященніший владика Венедикт, єпископ-помічник Львівської архиєпархії УГКЦ. У молитві взяли також участь ректор Львівської духовної семінарії Святого Духа о. Миколай Фредина, проректор Українського Католицького Університету о. д-р Богдан Прах, представники громадськості, влада міста та області, а також свідки і учасники «Процесу 59-ти».

«Ми зібралися разом, щоб віддати шану, поклін і сказати дякую тим юнакам і дівчатам, які 70 років тому у цих стінах показали свою вірність, - сказав владика Венедикт звертаючись до усіх присутніх. - Маємо мати величезну гордість, що у нашому українському народі були саме такі люди і що ми як нація, можемо давати світу таких синів і дочок».

 

Преосвященніший владика закликав, щоб день пам’яті загиблих студентів пробудив у нас бажання «бути вірним заповідям Господнім, ідеалам людини та Батьківщині. Ця вірність подається через життя у Бозі, там ми можемо черпати фундамент і основу своїх переконань і твердості у своїх поглядах».

 

Пригадуємо, що з 17 по 19 січня 1941 року, відбувався показовий суд над 59-ма переважно львівськими студентами, яких звинуватили в антирадянській діяльності. 37 юнаків і 22 дівчини були студентами Львівського університету імені Івана Франка, медичного і політехнічного інститутів, а також учнями шкіл та гімназій. Наймолодшій було 15 років, найстаршому – 30.

 

Радянська влада звинуватила їх у приналежності до ОУН та антирадянській діяльності. Слідство тривало чотири місяці, а це був час катувань, терору, залякувань, приниження людської гідності.

 

о. Павло Дроздяк,
прес-секретар Львівської архиєпархії

Джерело: www.ugcc.lviv.ua