//

У Львові відбулися передріздвяні реколекції для дружин священиків і дияконів

15 грудня у Львівській духовній семінарії Святого Духа (вул. Хуторівка, 35) з благословення Високопреосвященного Владики Ігоря, Архиєпископа і Митрополита Львівського відбулися передріздвяні реколекції для дружин священиків і дияконів Львівської митрополії УГКЦ.

 

Як відомо, сучасне секуляризоване суспільство ставить чисельні виклики перед традиційною інституцією подружнього життя. Духовні та матеріальні кризи недосконале законодавство та безвідповідальність на всіх рівнях суспільного життя, деформують традиційну українську родинну. Та й священничі сімї не є винятком у цій сумній статистиці.


Поговорити щиро і відверто про проблеми подружнього життя та обмінятись позитивним досвідом у провадженні родини, запропонував присутнім добродійкам протоієрей Роман Шафран, синкел у справах духовенства і свяшеничих родин Львівської Архиєпархії.

 

Так, традиційні духовні вправи, набули іншого характеру й проходили у формі семінару. Після кожної доповіді відбувалось жваве обговорення болючих або цікавих питань з життя священничої родини. Адже не секрет, що родина священника є під особливим кутом бачення з боку суспільства і людей. Саме аспект ідеальності притаманний у людському критерії оцінювання переноситься на особу священика та членів його родини.

 

Першу духовну науку виголосив о. Тарас Фітьо, голова Комісії у справах родини, Львівської Архиєпархії, «Ідеальний священик – ідеальний чоловік, якщо це можливо». Надзвичайно цікава та важлива тема заторкнула різносторонні аспекти родинного життя. Базуючи свою доповідь на прикладах власної родини о. Тарас поділився з присутніми як він разом з дружиною укладали свій сімейний правильник. Важливим моментом зустрічей було й те, що більш старші їмості ділились своїм життєвим досвідом із молодшими своїми колегами, розповідаючи як поступали в тій чи іншій ситуації родинного життя.

 

Наступним доповідачем був о. Володимир Гоцанюк, сотрудник храму св. Анни, Галицького протопресвітеріату. У доповіді «Священник та його родина, як приклад служіння Богу та людям», наголосив на важливості духовного та молитовного життя у родині ієрея. Коли є розуміння свого священничого покликання та служіння і є присутнім елемент жертовнності, тоді налагоджується парафіяльне і приватне життя священнослужителя і його родини.

 

Під час зустрічі, діти, які прибули із матерями мали нагоду весело та корисно провести час із волонтерами під керівництвом Лілії Гуцол секретарем комісії у справах родини Львівської архиєпархії.

 

На завершення духовних наук протоієрей Роман Шафран підсумував сказане попередніми доповідачами та заохотив дружин священників «не боятись бути самими собою», запевнивши присутніх у дієвій допомозі зі своєї сторони, як синкел у справах духовенства і свяшеничих родин Львівської Архиєпархії.


Віра Ценгеливич
Голова комісії у справах євангелізації Львівської архиєпархії

 

Джерело: www.ugcc.lviv.ua