//

У Львові відбудеться міжнародна конференція за участі дослідників історії Церкви

19-20 жовтня у Львові відбудеться міжнародна наукова конференція з нагоди 20-ї річниці заснування Інституту Історії Церкви УКУ «Греко-Католицькі церкви в умовах  тоталітарних режимів у Центрально-Східній Європі у другій половині XXст.: стан і перспективи досліджень».

Програма конференції

Крах тоталітаризму в центрально- та східноєвропейському просторі дав поштовх до бурхливих трансформаційних процесів у різних сферах життя, зокрема, в релігійній. Бурхливе відродження греко-католицьких церков породило жваве зацікавлення темами, пов’язаними з їх існуванням, обмеженнями у діяльності чи відвертим переслідуванням в умовах репресивної політики тоталітарних систем. Протягом останніх двадцяти років з’явилась велика кількість досліджень на цю тематику, в яких через залучення різноманітних джерел автори намагаються дати оцінку різним аспектам життя Церков та релігійній політиці влади у другій половині XX століття.

Основні завдання та тематики конференції:

  • Представлення джерельної бази та сучасної історіографії з досліджень життя та діяльності греко-католицьких Церков
  • Релігійні практики в підпільних умовах існування
  • Форми пристосування та опору церковних структур
  • Проблематика збереження церковної ідентичності в умовах тоталітарних режимів (внутрішньо-церковна комунікація)
  • Репресивна політика державної влади супроти греко-католицьких Церков (форми і методи репресій, антицерковна пропаганда)
  • Методологія історичних досліджень про долю греко-католицьких Церков у другій половині 20 століття та проблематика інтерпретації джерельного матеріалу (питання «усної» історії)
  • Проблематика «історичної пам’яті» у релігійній сфері
  • Сучасні проблеми розвитку наукових досліджень, обсяг та доступність джерельних матеріалів

 

Організатори конференції

Інститут історії Церкви УКУ

Конференція відбуватиметься у конференц-заліФілософсько-богословського факультету УКУ (вул. Хуторівка, 35а). Початок реєстрації о 10:30 год. Відкриття конференції – о 11:00 год. Вхід вільний.

Конференція розпочнеться о 9:00 год. Архиєрейською Божественною Літургією в каплиці св. Йоана Богослова (ФБФ УКУ), яку очолить Високопреосвященіший Владика Ігор (Возьняк), Архиєпископ і Митрополит Львівський у співслужінні з Владикою Василем (Семенюком), Архиєпископом і Митрополитом Тернопільським, Владикою Володимиром (Війтишиним), Архиєпископом і Митрополитом Івано-Франківським, Владикою Борисом (Ґудзяком), Апостольським Екзархом для українців греко-католиків у Франції, Швейцарії та країнах Бенілюксу, Ректором УКУ)

В рамках конференції відбудуться три тематичні наукові сесії: «Переслідування і підпільна діяльність греко-католиків Галицької митрополії», «Переслідування і підпільна діяльність греко-католиків Мукачівської та Пряшівської  єпархій», «Мученики й ісповідники віри». Також присутні матимуть змогу почути живі свідчення учасників підпільної Церкви, переглянути документальні фільми про підпілля УГКЦ та ознайомитися із новими виданнями і тематичними виставками Інституту історії Церкви.

Детальнішу інформацію можна отримати:

Інститут історії Церкви

тел.: 276-27-77; Ел. пошта: inbox@ucu.edu.ua