//

У Львові створять документальний фільм про капелана УПА

У Львові розпочинається праця над створенням документального фільму про капелана Української Повстанської Армії о. Василя Шевчука «Кадила». Стрічку зніматиме Рекламно-продюсерський центр «Стар-ТВ».

 

У співпраці з Львівською Архиєпархією Української Греко-Католицької Церкви, компанія вже створила серію з чотирьох документальних фільмів про історію УГКЦ в ХХ столітті. Перша стрічка з циклу, «Спадщина Андрея Шептицького», демонструвалася в ефірі Першого каналу українського телебачення і увійшла в трійку номінантів національної премії в галузі телебачення «Телетріумф - 2010». Два інші фільми присвячені провідникам УГКЦ Патріарху Йосипу Сліпому («Йосип Сліпий: молитва за Україну») та Митрополитові Володимирові Стернюку («Володимир Стернюк: служіння в підпіллі»). Про переслідування Греко-Католицької Церкви комуністичною владою розповідається у фільмі «УГКЦ: Невідомий літопис».

 

Ідея створення фільму про о. Василя Шевчука «Кадила» виникла ще 2006 року під час зйомок стрічки про історію українського військового капеланства «Воїни Божого Духа». Непересічна особа о. Кадила, його віддане служіння вірним греко-католикам та українським повстанцям і геройська смерть є справжнім прикладом поєднання духовного та національного в людині.

 

Робота над документальним фільмом про о. Василя Шевчука «Кадила» потребує багато праці і допомоги. Найперше необхідно відшукати свідків життя і служіння о. Кадила, тих, які зустрічалися з отцем чи то на парафії, чи то в лавах УПА чи в ув’язненні в Ряшівській тюрмі. Важливими будуть також будь-які світлини, матеріали чи документи пов’язані з отцем Василем Шевчуком. Багато вдалося зібрати активному громадському діячеві з Перемишля п. Михайлові Козаку, а також покійній сестрі отця Кадила п. Ірині Печериці, але допомога у цьому питанні буде також дуже важливою.

 

Детальніша інформація про о. Кадила на сайті www.kapelanstvo.com.ua у розділі "Історія. Капелани УПА".

 

Повідомив о. Андрій Хомишин

Джерело www.kapelanstvo.org.ua