//

У Львові розпочався IV Екуменічний соціальний тиждень

Сьогодні, 28 вересня у Львові розпочався четвертий Екуменічний соціальний тиждень. Традиційна подія об’єднує представників церкви, влади, бізнесу, громадського сектору, освіти.

 

Як повідомили ZAXID.NET у прес-службі Львівської міської ради, цьогорічною його темою будуть «Реформи через довіру».

 

«Те, що сьогодні Україна має стати на шлях змін – не викликає сумнівів, проте, важливо, щоб розуміння цього стало свідомим вибором  кожного громадянина. І в цьому не останню роль відіграє церква, як духовний провідник, котрий в складні часи є опорою для громади», - заявили організатори заходу.

 

«Хотілось би, щоб реформи дійсно проходили через довіру. Через довіру народу до влади, та влади до народу. Розвиток громадянського суспільства, доволі популярне тепер словосполучення, на мою думку, і полягає в тому щоб громада була активним учасником будь-яких змін у суспільстві і навіть більше -  була їх ініціатором», - зазначила організатор заходу Ірина Кітура.

 

Особливістю Соціальних тижнів в Україні є акцент на екуменічність, тобто залучення до співпраці церков усіх конфесій, а  не тільки активістів громадянського суспільства та представників влади.

 

На цьогорічному Форумі під час конференції (29 вересня) та круглих столів (30 вересня) свої думки висловлять експерти: про реформування, як один з шляхів до євроінтеграції; довіри в соціальних взаєминах в період суспільних реформ; лідерства; перспектив діалогу влади та громади; діяльності науки та церкви в соціально-економічному відродженні; формування громадянського суспільства.

 

Екуменічний соціальний тиждень підтримують різні організації. Спільно з Асоціацією благодійників України в рамках Тижня відбудеться фотовиставка-семінар «Досвід громадських та благодійних організацій в роботі з дітьми та молоддю з особливими потребами» (28 вересня). А за підтримки відділу сприяння розвитку громадянського суспільства та взаємодії з об’єднаннями громадян Секретаріату Кабінету Міністрів України – круглий стіл «Громадські ради та органи виконавчої влади: ефективне партнерство» (30 вересня).

 

Окрім цього, учасники Тижня мають нагоду відвідати культурні заходи серед яких: концерт духовної музики (30 вересня), виставка-ярмарок соціальних організацій (1 жовтня), святковий концерт української музики (1 жовтня).

 

Спеціальний захід для молоді – День Довіри, організований спільно з екуменічною християнською спільнотою Тезе, Франція. Родзинками Дня стануть посадка Дерева Миру та створення екуменічного малюнку. Окрім цього в програмі: молитви в церквах різних конфесій, цікаве спілкування, робота в малих групах (1 жовтня).

 

«Ми очікуємо, що заходи в рамках Тижня відвідає багато не байдужих людей. Минулого року учасниками Форуму стали близько 3000 людей, цього року планку понижати не плануємо. Важливо, навіть не кількість учасників, а якість роботи та результати», - розповіла Ірина Кітура.

 

Організатором цьогорічного Екуменічного соціального тижня виступив Український католицький університет за підтримки Львівської міської ради, Львівської обласної ради та Львівської обласної державної адміністрації, Національного університету «Львівська політехніка» та «RENOVABIS».


Джерело: ZAXID.NET