//

У Львові представили книжку молитов до святих лікарів Косми і Дам’яна

Днями у Львові відбулося засідання голів єпархіальних Комісій УГКЦ душпастирства охорони здоров’я. Під час засідання було представлено книжку «Молитви на оздоровлення до святих лікарів - безсрібників Косми і Дам’яна», які є покровителями Комісії.

 

Книжку презентував Іван Смерека, її упорядник. Він розповів учасникам засідання про перших святих лікарів - Косму і Дам’яна. Дослідники, за його словами,  розрізняють  кілікійських, римських та азійських Косму і Дам’яна. Зокрема, римські брати змалечку вивчали лікарську справу і були засуджені. Азійські Косма і Дам’ян, особливо шановані в Західній Україні, відомі тим, що лікували потребуючих хворих людей, а також тварин безкоштовно. Кілікійських святих лікарів засудили через те, що вони не поклонялися поганським богам. Головне, на думку п. Івана, що Косма і Дам’ян поєднують у своєму життєписі образи досконалих християн і лікарів.

 

Над книжкою, яка видана в Римі, працювала група отців василіан. У молитовнику вміщено: Молебень до цих святих, тропарі і стихири (взяті із Служби святим), а також Дев’ятницю до святих та молитву вервиці з розважаннями. Наприкінці видання є розділ принагідних молитов, серед яких - Молитва віри, що «відповідає традиції і духу УГКЦ»; Молитва медичного працівника, за лікаря, медсестру; Молитва на схилі літ, за хворих. Така книжка буде корисною як для приватного вжитку, так і для спільних молитов.

 

«Цей молитовник стане в пригоді особливо там, де немає можливості медичному капеланові відправляти Літургію. Косма і Дам’ян – покровителі лікарів і є для них взірцями. Адже досконало опанувавши мистецтво лікування, вони були досконалими християнами, які виконали своє покликання іти за Богом», – наголосив о. Андрій Логін, голова Комісії УГКЦ душпастирства охорони здоров’я.

 

Департамент інформації УГКЦ