//

У Львові освятили гарнізонний храм Верховних ап. Петра і Павла

«Ми зробили два важливі кроки: зберегли книги, які є науковим живленням людини і відкрили храм, який є духовною поживою для усіх віруючих», - о. Степан Сус.

 

Сьогодні у Львові з нагоди 20-ої річниці утворення Збройних сил України урочисто відкрили і освятили гарнізонний храм Святих Верховних Апостолів Перта і Павла (м. Львів, вул. Театральна, 11).

 

Чин освячення храму звершив Високопреосвященний Архиєпископ і Митрополит Львівський Ігор у співслужінні Преосвященного владики Михаїла, Єпарха Сокальско-Жовківського, керівника Департаменту Патріаршої Курії у справах душпастирства силових структур України, а також військових капеланів. 


На урочистості з нагоди відкриття храму прибули представники влади міста і області, Генерал-лейтенант Ткачук Павло Петрович, ректор військової Академії сухопутних військ ім. Петра Сагайдачного із офіцерським складом та курсантами і чисельна громада міста Львова.

 

«Сьогодні ми поблагословили цей храм у ньому відновлено первісне призначення, як культ поклоніння Богові. – сказав Високопреосвященний владика Ігор під час проповіді. – Відтепер тут відбуватимуться моління людей до Всевишнього Бога, складатиметься подяка Господу, відбуватиметься примирення між Богом і людиною, через щире покаяння».

 

Архиєпископ і Митрополит Львівський слова вдячності скерував о. Степану Сусу, голові Центру військового капеланства Львівської архиєпархії УГКЦ, який подбав за те, щоб військові отримали цей храм для задоволення своїх духовних потреб. В особливий спосіб владика Ігор подякував ректору військової Академії , який усіляко сприяв, щоб якомога швидше звільнити храм і відкрити його для богослужінь. Зокрема, варто зауважити, що силами військовослужбовців із храму було вивезено понад 90 вантажівок із фондами Львівської національної наукової бібліотеки ім. В.Стефаника. «Розуміємо вартість кожної книжки і бажаємо, щоб усі вони збереглися у доброму стані та служили людям, як велика наукова спадщина знання – сказав владика Ігор.

 

«Це великий крок до запровадження військового капеланства в збройних силах України, - розповідає о. Степан Сус, голова Центру військового капеланства Львівської архиєпархії УГКЦ. - Майже у кожній країні світу діють гарнізонні храми – це є виявом того що військо формується не тільки на міцності і на чеснотах доблесті, честі і слави, які пропагують у середовищі військовослужбовців, але й на духовних, християнських цінностях. Вояк вихований на цих цінностях є міцним тілом і духом та готовий обороняти свою Батьківщину».

 

Отець Степан наголосив, що бібліотека довший час очікувала куди переїдуть фонди із книгами, тому ця подія є важливою і у їхньому житті. «Книги, які збереглися в храмі протягом 65-ти років не бачили своїх читачів і я сподіваюся, що ми зробили два важливі кроки: зберегли книги, які є науковим живленням людини і відкрили храм, який є духовною поживою для усіх віруючих», - сказав головний військовий капелан Львівської архиєпархії.

 

Від імені єпископату римсько-католицької церкви в Україні привітав усіх присутніх головний військовий капелан о. Григорій Драус. У привітанні йде мова про те, що цей храм буде в особливий спосіб служити для молитви і духовного формування військовослужбовців та їх родин. «Дякуємо Богові, що цей храм повернувся до служіння цій важливій духовній справі. Дякую Центру військового капеланства УГКЦ, що наше невелике служіння військовим зі сторони Римо-Католицької Церкви зможе вчитися від вас і під вашою опікою та сприянням» - зазначив о. Григорій Драус.  

 

Для військових храм  буде відчинений завжди, а для усіх вірних, хто бажає зустрітися з Богом, кожного дня буде служитися Божественна Літургія.


о. Павло Дроздяк,
прес-секретар Львівської архиєпархії УГКЦ

Джерело: www.ugcc.lviv.ua