//

У Львові обрали кращий проект пам’ятника Омеляну Ковчу

Сьогодні, 8 червня, у Національному музеї у Львові ім. Андрея Шептицького, відбулося підсумкове засідання конкурсної комісії, на якому обрано кращий проект пам’ятника блаженному священномученику Омелянові Ковчу.
 

 

Нагадаємо, це був замовний конкурс від організаційного комітету із спорудження пам’ятника Омелянову Ковчу у Перемишлянах. Відбувся він у два тури. До першого туру, який тривав два місяці. було запрошено 7 авторів (три – із Києва і 5 – зі Львова). У другому турі брали участь три автори Микола Обезюк, Микола Малишко і Володимир Одрехівський, роботи яких, журі оцінило найвище, призначивши їм відповідні грошові премії, і які були готові прислухатися до побажань замовника.

 

Сьогодні журі у складі 13 осіб(Андрій Бокотей, Іван Васюник – співголови, владика Йосиф Мілян, о. Стефан Батрух, Василь Ввовкун, Микола Яковина, Богдан Городечний, Богдан Черкес, Роман Яців, Микола Бевз, Ігор Кожен, Володимир Овсійчук, Орест Чебеняк) таємним голосуванням обрало переможця конкурсу. Ним без несподіванки виявився скульптор Володимир Одрехівський, який у співавторстві із архітекторами Олександром Яремою, Олександрою Лібич, Денисом Бенюхом та Олександром Матушковим здійснив проект 2.5-метрововго бронзового пам’ятника Омелянові Ковчу для скверу поблизу центру Перемишлян.

 

«Мені приємно, що це був дуже коректний конкурс із делікатними роз’ясненнями, ясними побажаннями. Водночас, це була відповідальна робота, з огляду на постать Омеляна Ковча – греко-католицького священика, який у час війни рятував євреїв і за це був ув’язнений гестапівцями у концтаборі Майданек, де й загинув. Цей трагічний фінал був зумовлений його особистим вибором, він міг вийти з ув’язнення, але відмовився, бо відчував, як потребували опіки Бога інші в’язні різних національностей. Тому в нашому з архітекторами проекті ми півколами окреслили сакральну зону, що асоціювалася б із церквою, а саму фігуру Ковча розташували на підвищенні, до якого ведуть сходи з чотирьох сторін. Так у плані ясно прочитується хрест і мотив доріг, що ведуть до святого. Оскільки за життя священик сам ішов до людей, то фігура подана в динаміці. Він іде, і це можна сприйняти за його своєрідне повернення до Перелишлян, де мав парафію. Символічними у пам’ятнику є й ознаки концтабору – фрагменти огорожі із колючим дротом, над якими о.Ковч, як і над стражданнями, що там панували, піднявся силою свого духу», – прокоментував Володимир Одрехівський, нагадавши, що для нього особисто це буде вже другий пам’ятник, встановлений у Перемишлянах (першим є пам’ятник Тарасові Шевченку, який він поставив у співавторстві із своїм батьком).

 

Як наголосив Орест Чебеняк, на втілення пам’ятника та на благоустрій території довкола нього потрібно близько одного мільйона гривень. Пам’ятник споруджуватимуть за громадські кошти. Про те як зібрати потрібну суму сьогодні оргкомітету радили Мирослав Сеник, Микола Кміть, Мирослав Маринович та інші.

 

Джерело: ZIK