//

У Львові на Личакові реставрують 5 цінних надгробків

У Львові на Личаківському кладовищі до кінця 2011 року реставрують п’ять надгробків на могилах. Реставрація проходить у межах українсько-польського проекту «Збереження спільної культурної спадщини». Міністерство культури і національної спадщини Польщі виділило цьогоріч на реставрацію близько 0,5 млн польських злотих.

 

Зі слів начальника управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілії Онищенко, за п’ять років реалізації проекту «Збереження спільної культурної спадщини», у Львові на Личакові реставровано вже 16 надгробків, на цей рік заплановано реставрацію ще п’яти.

 

Зокрема, йдеться про надгробок на могилі Іларіона Еліясевича (поле №15), який був заступником начальника львівської пожежної охорони і одним з організаторів швидкої допомоги у Львові, на могилі родини Куриловичів (поле №4; поважна родина міста, яка бере свій початок у XV столітті. Один з членів родини був мером Львова, інший – видатним професором математики).

 

Також реставрують надгробок на могилі Антона Шімзера (поле №11) – відомого скульптора, Габріелі Запольської (полен №1а) – польської письменниці і актриси, а також Ісидора Поланського (поле №4) та Едварда Вон Валіша (поле №12; австро-угорський офіцер-кавалерист).

 

«Крім кам’яних надгробків, з минулого року ми почали реставрувати і металеві – чавунні. Реставрацією займається група польських та українських архітекторів. У жовтні прийматимемо готові об’єкти. Гадаю, проект триватиме ще довго, наступного року теж плануємо реставрувати 5-6 гробівців. Ми завжди обираємо гробівці львів’ян різних національностей: українців, вірмен, поляків, німців… », – сказала Лілія Онищенко.

 

Куратор проекту з українського боку, професор Львівської національної академії мистецтв Юрій Островський розповів, що критерієм відбору гробівців для реставрації є стан їхньої поруйнованості, художня цінність та меморіальна цінність (тобто хто похоронений на цьому місці).

 

«Надгробки потребують очищення, адже на Личакові багато дерев, відтак камінь постійно забруднюється…Цього року з погодою великі складнощі, камінь погано висихає… Щодо чавунних надгробків, їх реставрують у приміщенні. У нас знайшлись хороші майстри цієї справи», – сказав Юрій Островський.

 

Як розповів директор ЛКП «Музей-меморіал «Личаківський цвинтар» Ігор Гавришкевич, польська сторона виділила на реставрацію надгробків близько 0,5 млн злотих.

 

Нагадаємо, наприклад, 2008 року на Личаківському цвинтарі відреставрували надгробки Маркіяна Шашкевича, Артура Гротгера, Кароля Шайнохи, Ісака Ісаковича, Марцелі Цємірського та родини Венцель (найстаріший надгробок Личаківського цвинтаря), а також пам’ятник Яна Кілінського, що у Стрийському парку.

 

Також у межах проекту зараз триває реставрація дерев’яного вівтаря «Голгофа», який перебував у Вірменській церкві. До Євро-2012 дерев’яний вівтар «Голгофа» у Вірменському соборі у Львові у відреставрованому вигляді повернеться на своє місце. Реставратори очистили скульптури розіп’ятого Ісуса Христа та предстоячих та інтенсивно шукають, чим замінити втрачені фрагменти.


Джерело: ZAXID.NET