//

У Львівській Архиєпархії освячено відновлений храм

У день празнику Святого Архистратига Михаїла та всіх безтілесних сил 21 листопада, Преосвященний владика Венедикт єпископ-помічник Львівський, з пастирським візитом відвідав громаду с. Підлипці, Поморянського протопресвітерату (Золочівський р-н). В часі пастирської візитації Архиєрей звершив чин освячення відновленого храму та очолив Архиєрейську Божественну Літургію. Під час Богослуження владика Венедикт виголосив проповідь та здійснив дияконське рукоположення піддиякону Володимиру Чабану.

 

Храм названий в честь Святого Архистратига Михаїла за словами адміністратора о. Сергія Гречковського був побудований в XVII ст, як римо-католицький костел, однак за часів радянської влади використовувався як склад сільськогосподарських продуктів. Перша Літургія після легалізації УГКЦ, була відслужена тут в 2003 році, і відтоді аж до сьогодні тривало відновлення церкви. До того часу громада села молилась в дерев’яному храмі, що розташований неподалік. Ще влітку цього року світлої пам’яті о. Богдан Митів запросив владику закінчити десятилітні старання парафіяльної спільноти, освяченням цього храму, однак не дочекав до цього торжественного дня, бо Господь покликав ієрея Богдана до вічності. Проте, невтомні старання новоспочилого пресвітера та його світла постать житимуть в пам’яті парафіян та нащадків ще довгий час через його діла, які він творив для добра спільноти та храму.

 

Під час Архиєрейської Літургії з владикою молились духовенство Поморянського протопресвітерату, батько новопоставленого диякона о. Богдан Чабан, чисельна спільнота с. Підлипці та гості святкувань.

 

У своїй проповіді владика наголосив, що нам часто в сучасному світі бракує відваги та мужності на взірець Св. Архистратига Михаїла, і по завершенні Літургії теплим, батьківським словом згадав світлої пам’яті спочилого ієрея Богдана Митіва, колишнього адміністратора цього храму.

 

Також у своєму слові Архиєрей привітав ново поставленого диякона Володимира і розповів, що не кожна парафія у Львові є удостоєна, що в ній поставляють нового диякона, а тим більше село. На Золочівщині така подія взагалі стається раз в декілька років! – зауважив владика.

 

По завершенні слів подяки від Архиєрея для громади, священиків та хору зі своїм словом звернувся до присутніх о. Сергій Гречковський, який був призначений на цю парафію лише кілька днів тому. Пресвітер в свою чергу висловив запевнення, що своїм служінням старанно дбатиме про духовну опіку парафії та у своїх молитвах завжди пам’ятатиме про організатора відновлення цього храму та заснування громади світлої пам’яті ієрея Богдана Митіва.

 

Диякон Роман Соколенко,
прес-служба Львівської Архиєпархії