//

У Луцьку презентували книгу про новітніх мучеників Волині XX ст.

У Луцьку презентували книгу "Новітні мученики святого українського Православ`я на історичній Волині (XX ст.)". Автор відомий історик-архівіст Володимир РОЖКО.

 

 

Йому вдалося віднайти інформацію про 78 священнослужителів Волинсько-Рівненської єпархії, знищених у 1942-1945 роках. Про це УНІАН повідомили у прес-службі Волинської єпархії УПЦ Київського Патріархату.

Як зазначено в повідомленні, презентація книги відбулася у Волинській духовній семінарії. Книга вийшла друком ще раніше, однак через нездужання автора презентація відбулася лише тепер.

 

 

Під час презентації виступила донька репресованого священика Константина Вагатовича із села Воротнів Луцького районного деканату Анна ВАГАТОВИЧ-ВЕРЖБИЦЬКА. "Мій батько прослужив на парафії протягом чотирнадцяти років, а в березні 1944-го його було заарештовано більшовицькою владою за те, що в хаті знайшли українського вишитого рушника з тризубом, історію Грушевського. Звісно, були й інші звинувачення. Тож засудили його на довгих п`ятнадцять років, коли йому було вже сорок шість", - розповіла вона. І тільки через 50 років родина "ворога" народу дізналася, що о. Константин загинув у концтаборі в Тайшеті 1945 року. На знак подяки за "нерукотворний пам`ятник як її батьку, так і всім невинно замученим за ім`я Христове" автору видання жінка подарувала український рушник столітньої давнини.

 

Джерело: УНІАН