//

У Лондоні нарешті зауважили дискримінацію християн

Християни піддаються значній дискримінації. Більше того, це – категорія, яку найбільше дискримінують. Про це на днях заявила британська Комісія з рівності і прав людини, яка має намір вступатися за християн в процесах Європейського суду з прав людини, що стосуються релігійної свободи. Від імені комісії Джон Вадхам заявив: «Наше втручання в цих випадках може спонукати суддів інтерпретувати закони ширше і ясніше на користь тих, хто релігійний і хто – ні. Ідея внесення розумних поправок, щоб піти назустріч людині, вже десятиліттями приносила користь захисту прав інвалідів. Здається розумним вдатися до аналогічної концепції для того, щоб дозволити комусь виражати своє релігійне кредо».


На думку комісії, британські судді, покликані трактувати випадки дискримінації, завжди тлумачать закон дуже вузько, і в будь-якому разі саме християнам найважче виграти справу. Окрім суддів-законників, що надають недостатньо гарантій віруючим, і працедавці відіграють свою роль в справі їх дискримінації. Відповідно до комісії, їм слід докласти більше зусиль, щоб розумно ставитися до потреб підлеглих в питанні етичних і релігійних приписів, що сьогодні особливо проблематично для християн. Комісія рекомендує забезпечити віруючим ті ж права, які доступні інвалідам.


«Християнський інститут», який проводить кампанії по залученню суспільної уваги, має намір підтримати ініціативу комісії як економічно, так і юридично.


Комісія у справах рівності і прав людини є публічною, але позаміністерською організацією, що дозволяє їй діяти достатньо незалежно від компетентних відомств. Статут комісії включає моніторинг порушень прав людини в країні з метою досягнення рівноправ'я всіх громадян. Новими «підзахисними» сферами комісії останнім часом стали вік, інвалідність, стать, раса, релігія, вагітність і материнство, шлюби і сексуальна орієнтація -- загалом, ті сфери, де завжди чиїсь права виявляються «рівнішими», ніж у решти.


І тут все досить неоднозначно: не так давно комісія висловила ідею про те, що християнські сім'ї, що усиновляють дітей, піддають їх ризику «зараження» вірою. Та ж комісія профінансувала процес проти власників міні-готелю, що поселяли в двомісні номери лише тих, хто живе в законному подружжі. А одного разу в суді представники комісії попросили посилити покарання саме для християн. Президент комісії назвав християн більш «войовничими», ніж мусульмани, в боротьбі проти дискримінації.


Сьогодні ж комісія виражає готовність захищати християн, і «Християнський інститут» очікує багато чого від такої співпраці. Особливо це стосується справи християнки Ліліан Ладелі, що відмовилася оформляти одностатеві шлюби. У липні трибунал виправдав її, а в грудні Касаційний суд, навпаки, ухвалив обвинувачувальний вирок, залишаючи «Християнському інституту», спонсорові процесу, лише один шлях – вищі інстанції і Страсбурзький суд. У останньому розглядається також справа двох громадян, яким було заборонено носити на роботі хрестик, і обвинувачення сімейного консультанта, що відмовився давати рекомендації по статевому життю гомосексуальній парі.


За матеріалами Радио Ватикан