//

У Лівії внаслідок війни поменшало католиків

"У результаті військових дій між повстанцями і армією Муамара Каддафі парафія св. Франциска в столиці Лівії Тріполі зменшилася з 60 тис. осіб до 3,5 тис.", – розповів о. Даніель Фаружа, вікарій єпископа Тріполі.

 

Католицька спільнота в Лівії складається в основному з філіппінців і вірян, які походять з Центральної Африки. О. Фаружа розповів, що більшість з них покинуло Тріполі, коли в Лівії почалася війна. Сьогодні серед католиків в лівійській столиці залишилися в основному африканці.

 

"Для них також існує небезпека з боку повстанців, оскільки кожен, хто залишався в Тріполі, підозрюється в допомозі армії Каддафі", – зазначив священик. Незважаючи на труднощі парафія св. Франциска діє. Кожен день відправляється Літургія і, як і раніше, один раз на місяць відбуваються екуменічні зустрічі представників усіх християнських спільнот, які є в столиці Лівії.

 

У Лівії діє тільки дві католицькі церкви – в Тріполі та в Бенгазі. Більшість церковного майна конфіскувала держава після революції 1969 року, в результаті якої до влади прийшов Муаммар Каддафі. Кафедральний собор в Тріполі 1970 року був перебудований в мечеть, а кафедра в Бенгазі – закрита.


За матеріалами Ватыканскае радыё