//

У Литві поставили пам'ятник священику, який загинув на "Титаніку"

У Литві встановили пам'ятний камінь на честь о.Юозаса Монтвілі - одного із загиблих пасажирів "Титаніка". Пам'ятник встановлено на малій батьківщині священика - в селі Нендрішкяй, поблизу міста Маріямполе.

 

Юозас Монтвіла народився в 1885 році на території, що входила тоді до складу Російської імперії. Закінчив семінарію, став священиком. Однак через деякий час викликав невдоволення влади. Причиною стало те, що Монтвіла вершив релігійні обряди для декількох представників уніатської церкви (яких влада в той час переслідувала і прагнула навернути до православ'я).

 

О.Монтвілі було заборонено продовжувати священицьку діяльність. У цій ситуації він отримав запрошення від брата, який проживав в Нью-Йорку: брат запросив його приїхати і вести служби для вихідців з Литви. Отець погодився. Він дістався до Великобританії, а там купив квиток на "Титанік".

 

За деякими даними в ніч, коли лайнер зазнав аварії, Юозас Монтвіла знаходився в бібліотеці. Він не скористався можливістю зайняти місце в рятувальній шлюпці, а замість цього втішав людей, вислуховував тих, хто бажав висповідатися.

 

У Литві згодом пропонували зарахувати загиблого священика до лику святих.

 

Британський лайнер "Титанік" затонув під час свого першого рейсу - з Саутгемптона до Нью-Йорка. Причиною катастрофи стало зіткнення з айсбергом. На борту лайнера знаходилися більше 2200 осіб, більшість із них загинули.
 

За матеріалами: lenta.ru