//

У конституції Швейцарії пропонують закріпити право розташовувати християнські символи в громадських місцях

 Національна рада Швейцарії ухвалила парламентську ініціативу, яка пропонує закріпити за допомогою статті в конституції право розміщати християнські символи в громадських місцях. 87-ма голосами «за» і 75-ма «проти» при 8-ма «утрималося» пропозицію було прийнято.

 

Згідно з ініціативою віце-президента Християнсько-демократичної народної партії Швейцарії (CVP) Іди Гланцмана, розп'яття і хрести мають отримати особливе становище в Швейцарії. Гланцмана поставила питання спеціального, закріпленого в конституції права, яке б запобігало нападу на християнську символіку з боку супротивників присутності релігії в громадських місцях.

 

Парламентарій нагадала про низку судових розглядів в Швейцарії, що вирішували питання про допустимість присутності розп'ять в класах державних шкіл.

 

«У мене таке враження, що ми в Швейцарії в першу чергу намагаємося розчистити місце для інших, а потім вже згадуємо про власні цінності. Окремі люди чи групи людей не повинні ставити під питання швейцарську культуру, спираючись при цьому на своє право свободи совісті та віросповідання», - заявила Іда Гланцмана.
Більшість членів Комітету з державної політики висловилися проти ініціативи Гланцмана. Їх підтримали також члени аналогічної комісії Ради кантонів. «Така конституційна стаття є невідповідною», заявив представник Ліберально-демократичної партії Курт Флюрі.

 

Питанням утвердження ініціативи зараз займається Рада кантонів. Якщо її відхилить мала палата парламенту Швейцарії, нова стаття в конституції так і не з'явиться.

 

За матеріалами: sedmitza.ru