//

У конкурсі на кращий проект пам'ятника Ковчу візьмуть участь три скульптори

28 квітня у Львові оргкомітет та журі конкурсу на кращий проект пам’ятника Блаженному Омелянові Ковчу визначили трьох переможців – скульпторів Миколи Малишка, Миколи Обезюка та Володимира Одрехівського. За місяць відбудеться другий етап конкурсу для цих трьох скульпторів.

 

Про це на брифінгу повідомив співголова комітету зі спорудження пам'ятника Іван Васюник. Він розповів, що на перший конкурс зголосилися 8 скульпторів із Києва та Львова, семеро з них подали свої проекти – троє з Києва та четверо зі Львова. «Журі та оргкомітет довго засідали, щоб визначити кращі проекти пам’ятника. 1 та 2 місце не присуджено нікому. Із семи представлених проектів троє посіли третє місце: Малишко, Обезюк і Одрехівський. Відбудеться другий конкурс на кращий проект пам’ятника О.Ковчу, до участі у якому запрошено цих трьох скульпторів», - зазначив Іван Васюник.

 

Також він додав, що у Львівську обласну раду подано до розгляду і оргкомітет очікує позитивне рішення щодо виділення 290 тис. грн на ремонт доріг у Перемишлянах та 200 тис. грн для облаштування скверу, в якому буде пам’ятник отцю Омелянові Ковчу. «Рішенням оргкомітету кошти на спорудження пам’ятника отцю Омеляну будуть збиратися виключно на добровільній основі. Ми хочемо побудувати пам’ятник за кошти жертводавців. Цей пам’ятник має не лише місцеве значення. Отець Омелян Ковч своїм життєвим подвигом давно став людиною світу», - сказав Іван Васюник.

 

Як розповів ректор Львівської національної академії мистецтв, співголова комітету зі спорудження пам'ятника Андрій Бокотей, пам’ятник планували поставити у сквері у місті Перемишляни, де колись був пам’ятник Леніну, але під час обговорення вирішено, що він може стояти не обов’язково в тому місці.

 

«Пам’ятник має бути скромним. Сам Омелян Ковч не був пафосним. Постать Ковча – героїчна. Ув’язнений у концентраційному таборі в Майданеку він продовжував служити і служив всім людям, не зважаючи на релігії», - сказав член комітету зі спорудження пам'ятника владика Йосиф Мілян.

 

Також він додав, що попри те, що в концентраційних таборах не прийнято виокремлювати якусь одну людину, при вході до такого табору в Майданеку є дошка на якій написані слова Омеляна Ковча «Тут я бачу Бога, Бога одного для всіх».

 

Нагадаємо, раніше у Перемишлянах, в день, коли заклали пам’ятний камінь на місці спорудження пам’ятника отцю Омеляну Ковчу, голова Львівської ОДА Василь Горбаль зазначив, що він з Петром Писарчуком зможуть забезпечити кошти для фінансування пам’ятника. "Встановлення пам’ятника Ковчу – це ініціатива громади. Пам’ятник створюватимуть творчі люди, їх обиратиме оргкомітет. Я і Петро Іванович (Писарчук, - ред.) зможемо забезпечити кошти для фінансування пам’ятника. Щодо площі, то я поговорю з мером міста та головою РДА щодо виділення коштів на її благоустрій", – зазначив 19 серпня 2010 року журналістам тоді ще голова ЛОДА Василь Горбаль.


Довiдка ZAXID.NET

Блаженний Омелян Ковч (1884-1944). Народився 20 серпня 1884 року в Україні у Космачі (Косівський район) в родині Григорія Ковча (1861-1919) та Марії з дому Яскевич-Волфельд (1891-1939). Понад 20 років душпастирював у Перемишлянах (Львівська область). Ув’язнений гітлерівцями за рятування людської гідності спочатку у тюрмі на Лонцького у Львові, а потім в концентраційному таборі на Майданеку. У листах просив родину, щоби не чинила старань про його звільнення, оскільки його обов’язком є нести підтримку співв’язням. Загинув на Майданеку 25 березня 1944 року. Своє перебування в концтаборі на Майданеку сприймав як Божий дар. Єврейська рада України надала о. Ковчу звання "Праведника України". У 2001 році у Львові був беатифікований Іваном Павлом ІІ. Восени 2008 року Синод УГКЦ проголосив священномученика Омеляна Ковча Покровителем душпастирів УГКЦ.

 

Джерело: ZAXID.NET