//

У Коломиї провели презентацію програм залучення осіб з особливими потребами в життя Церкви

24 квітня у катедральному соборі Преображення Христового міста Коломиї перед протопресвітерами Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ, відповідальними священиками з деканатів за БФ “Карітас” та лідерами молодіжних християнських організацій відбулася презентація програм інтеграції осіб з особливими потребами в життя Церкви та суспільства.

 

Метою означеної презентації є допомогти особам з неповносправністю та їхнім родинам віднайти своє місце та виконати свою місію в Церкві.

 

Ініціатива служіння для людей з особливими розроблена проектом Патріаршої курії УГКЦ спільно з центром духовної підтримки осіб з особливими потребами “Емаус” при Українському Католицькому Університеті.

 

Правлячий Архієрей Кир Миколай (Сімкайло) розпочав презентацію спільною молитвою та благословенням. “Місія Церкви включає в себе душпастирське служіння для всіх людей. Люди з особливими потребами є дзеркалом нашого милосердя і християнської позиції. Тому закликаю всіх священиків єпархії залучати осіб з неповносправністю до парафіяльного життя з врахуванням їх особливих потреб”, - сказав єпископ.

 

Про соціальний аспект служіння для осіб з неповносправністю розповіла присутнім Лідія Москаль, представник центру “Емаус”. Духовну і канонічну частину презентації здійснив о. д-р. Мартин Хомів, заступник головного капелана Руху “Віра і Світло” в Україні. Також виступали учасники спільноти “Віра і Світло” Тарас і Маркіян.

 

Було показано фільм Олега Романчука “Бачити людину”, де окреслено перешкоди, що існують в суспільстві щодо осіб з розумовою неповносправністю. Чимало говорили про сім’ї, де є дитина з особливими потребами, а також про сприйняття таких сімей у суспільстві. Об’єднання таких людей у спілкуванні та дружбі є першим і дуже важливим кроком у служінні для них.

 

“Парафія включає в себе всіх людей на означеній території. Неповносправність не затирає образу і подоби Божої людської особи. Християнська спільнота разом із священиком має звертати свою милосердну увагу на особливі потреби цих людей. Все, що ми робимо для них, ми робимо для Христа”, - говорить о. Мартин.

 

Наголошувалося на забезпеченні доступу до храмів для осіб з особливими потребами через встановлення пандусів, на необхідності здійснювати відвідини таких осіб, створювати для них спільноти на зразок “Віри і Світла”, яких в Україні вже існує понад тридцять.

 

Перед присутніми виступив також гість з Італії Роберто Сальвіяро, президент благодійної служби “Діти Чорнобиля”, який впродовж трьох років активно співпрацює з Карітасом Буковини. Співпраця здійснюється за напрямом оздоровлення дітей та надання гуманітарної допомоги.

 

Відділ соціальних питань Патріаршої курії запланував заходи до “Року дияконії” в УГКЦ, які воднораз є частиною реалізації Стратегії УГКЦ до 2020 року “Жива парохія - місце зустрічі з живим Христом”. Дана Стратегія серед завдань містить також активізацію участі священнослужителів і вірних УГКЦ в реалізації програм інтеграції неповносправних осіб в життя Церкви і суспільства. Заплановано проведення виїздних презентацій вже існуючих напрацювань та форм душпастирства і соціального служіння для таких осіб за допомогою Центру духовної підтримки осіб з особливими потребами ”Емаус”.

 

Дияконія (свідчення любові та справи милосердя) – це служба милосердної любові, яка є свідченням християнської віри.


Джерело: http://kolomyya.org