//

У Коломийсько-Чернівецькій єпархії паломництвом вшанували Блаженного о. Омеляна Ковча

З 22 по 25 березня віряни Коломийсько-Чернівецької єпархії з благословення Архієрея Кир Миколая (Сімкайла) здійснювали паломництво до святинь сусідньої країни Польщі та молитовно вшанували пам’ять свого земляка уродженця села Космач Блаженного священномученика Омеляна Ковча на місці його жахливої страти у концтаборі смерті Майданек, що в околиці міста Люблін.

 

49 учасників паломницької групи під проводом віце-канцлера єпархії о. Олександра Селезінки та шести священиків провели три насичені дні у паломництві. Розпочалося паломництво із відвідин Санктуарію Божого Милосердя у Лагєвніках, який був освячений Блаженним Папою Іваном Павлом II у 2002 році, а у 2007 році тут було освячено українську греко-католицьку каплицю Св. Апостола Андрія. Саме тут було відслужено Службу Божу, через яку всі просили Божого Милосердя для українського народу.

 

Також паломники з України ознайомилися з сакральними та історичними спорудами «культурного серця» Польщі – Краковом. Саме це місто уникло руйнівних нищень війнами і несе глибоку духовну та історичну довідку про Польщу. Всі учасники із захопленням слухали історичні відомості, які розповідав о. Олександр, а також милувалися архітектурною довершеністю міста.

 

Наступний день віряни Коломийсько-Чернівецької єпархії провели у молитвах через заступництво Пресвятої Богородиці у Ченстохові. Саме тут, на Ясній Горі з чудотворною іконою Матері Божої, розміщений головний Марійський відпустовий центр Польщі.

 

У каплиці монастиря монахів Паулінів, де розміщена Ченстоховська ікона Божої Матері, яка за переказами написана Апостолом Лукою у Єрусалимі, священики очолили Святу Літургію, всі приступали до Святих Тайн. Довкола монастиря, де розміщені величні і древні скульптури стацій, паломники молилися Хресну дорогу. Кожен мав свої прохання до Богородиці, але не забували молитися за Україну.

 

Найбільше враження у паломників припало на 25 березня, у день роковин мученицької смерті священика Української Греко-Католицької Церкви Блаженного Омеляна Ковча. Останній день паломництва розпочався Святою Літургією в українському храмі Різдва Пресвятої Богородиці у Любліні. Опісля паломники прибули на територію концентраційного табору. Ці жахливі переживання витають у залишках бараків та навіть у повітрі концтабору Майданек. «Тут запах смерті, тут важко перебувати», – обмінювалися думками українці, співчуваючи сотням тисяч замордованим жертвам нацизму.

 

Біля пам’ятної могили, яка розміщена у крематорію концтабору, адже всіх, хто тут загинув спалювали, священнослужителі разом із учасниками групи помолилися за спочилих жертв різних національностей, яких до останнього віддиху провадив як святий душпастир Блаженний Омелян Ковч.

 

В одному зі своїх листів, який вдалося передати дітям, Блаженний писав: «Я дякую Богові за Його доброту до мене. За винятком раю, це єдине місце, де я хочу бути. Тут ми всі рівні: поляки, євреї, українці, росіяни, латвійці та естонці. Я єдиний священик між ними. Навіть не можу собі уявити, як тут буде без мене. Тут я бачу Бога, який є один для всіх нас, без огляду на наші релігійні відмінності. Можливо наші церкви є різні, але той самий Великий і Всемогутній Бог править усіма нами. Коли я відправляю Святу Літургію, вони всі моляться. Вони умирають по-різному, і я допомагаю їм перейти цей маленький місточок до вічності…».

 

Автор: о. В. Перцович, прес-секретар єпархії
Джерело: kolomyya.org