//

У колишньому львівському костелі ордену Єзуїтів вперше за 65 років відбулося парафіяльне свято

У Львові 12 липня відслужено першу Літургію за участю духовенства та парафіян у колишньому костелі ордену єзуїтів, а нині греко-католицькому храмі верховних апостолів Петра і Павла.

 

Богослужіння очолив настоятель церкви о. Степан Сус, голова Центру військового капеланства Львівської архиєпархії УГКЦ, а співслужили йому о. д-р Борис Ґудзяк, ректор УКУ та ще кілька священиків, які працюють у ділянці військового та академічного душпастирства.

 

Як повідомив РІСУ Ігор Скленар, на першій Літургії були присутні міський голова Львова Андрій Садовий, депутати Львівської міської ради, які минулого року долучилися до повернення цієї сакральної споруди у власність Церкви, представники Львівської національної бібліотеки ім. В. Стефаника НАН України, чисельні фонди якої й надалі зберігаються у приміщенні храму (2 мільйони 300 тисяч примірників), військові, зокрема керівництво Львівської академії сухопутних військ ім. гетьмана П. Сагайдачного, у якій вперше було започатковано капеланську працю з військовиками, а також інтелігенція та миряни Львова.

 

Проповідь виголосив о. Б. Ґудзяк, змалювавши постаті верховних апостолів – покровителів храму і наголосивши на тих їхніх рисах, які повинні бути притаманні кожному християнинові. Далі він стисло розповів історію храму – чи не найпершого зразка стилю бароко на українських землях, заснованого 400 років тому Товариством Ісуса – чернечим орденом, який завжди відзначався високим інтелектуальним рівнем та місійністю його членів. До речі, після виїзду єзуїтів до Польщі після Другої світової війни храм, один з найбільших у Львові, протягом 65 років простояв у самому центрі міста зачиненим для публічного доступу.

 

По закінченні Літургії, яку було відслужено при відчиненій брамі у притворі храму (нава досі заповнена стелажами), слово взяв його настоятель, який висловив сподівання, що найближчим часом у співпраці з військовими, фонди бібліотеки ім. В. Стефаника буде перенесено в інше приміщення, а церква стане духовним осередком капеланської служби Львівської архиєпархії УГКЦ. При цьому він висловив розуміння того, що це не є легкою справою як для Церкви, так і для влади й керівництва бібліотеки.    

    

Представники міської влади пообіцяли посприяти у найшвидшому вирішенні питання про перенесення згаданих фондів у нове, відповідне для них місце (виділення якого залежить також від військових), оскільки після минулорічної передачі храму Церкві, книги, що становлять національне надбання й надалі залишаються у приміщенні сакральної споруди.

 

На завершення урочистостей відбулося відкриття оновленої після реконструкції площі С.  Яворського – навпроти входу до храму.

(Світлини Тараса Гринчишина)

Джерело: РІСУ