//

У Київській Трьохсвятительській Духовній семінарії відбувся вишкіл для військових капеланів УГКЦ

1 грудня у Київській Трьохсвятительській Духовній семінарії відбувся вишкіл для військових капеланів УГКЦ. Захід організував Департамент Української Греко-Католицької Церкви у справах душпастирства силових структур України.

 

Вишкіл провадив о. Любомир Яворський, заступник керівника Департаменту, у супроводі двох братів із Львівської та двох Івано-Франківської духовних семінарій. Метою вишколу було ближче ознайомлення братів з ціллю військового капеланства та те, яким чином семінарійна спільнота може долучитися до душпастирювання.

 

У вступному слові ректор семінарії о. Петро Жук згадав, що вже двоє випускників - о. Ярослав Кондера та д-н. Євген Мерімерін - душпастирювали на території Київської Архиєпархії.

 

У своєму виступі о. Любомир Яворський ознайомив усіх присутніх з концепцією військового капеланства, розповів про з’їзди капеланів та часті прощі до святих місць. Цікавою була розповідь про участь наших капеланів у миротворчих контингентах, адже саме там може виникнути найбільша потреба у послугах душпастиря. Отець також повідомив про міжконфесійний рівень служіння у військових закладах та частинах. За словами отця Любомира, на сьогодні підписано меморандум про дозвіл душпастирювання у військових частинах для семи конфесій. Отець Любомир додав, що військове капеланство має на меті задоволення духовних потреб вірних службовців нашої конфесії, а також робить все можливе, для того, щоб вірні інших конфесій мали свого душпастиря. У випадку, якщо присутність душпастиря іншої конфесії є неможливим, капелан УГКЦ за бажання вірного реалізує його духовні та релігійні потреби.

 

Семінаристи Львівської та Івано-Франківської духовних семінарій, де вже створено Центри Душпастирювання (Роман Янчук, Андрій Грицайко, Геннадій Дмитрієв та Юрій Ковальчук), представили київським семінаристам презентацію своєї діяльності та коротко описали себе.

 

На завершення зустрічі всі охочі поставили запитання капеланам та переглянули фільм «Військові капелани-хто вони?», який підготували семінаристи Лвівської Духовної Семінарії.

 

Джерело: www.kapelanstvo.org.ua