//

У Києві вперше в історії відбудеться Інгрес Архиєпископа Римсько-Католицької Церкви

В суботу 6 серпня, в свято Переображення Господнього, відбудеться урочистий Інгрес (тобто, літургійне впровадження на єпископську кафедру нового правлячого владики) Архієпископа Петра Мальчука, Ординарія Київсько-Житомирської Дієцезії. Владика Петро – перший архієпископ за всю історію Київсько-Житомирської Дієцезії. Крім того,  востаннє подібна урочистість (інтронізація католицького єпископа латинського обряду) відбувалось в м. Києві ще у 1680 році, коли на Київську Кафедру увійшов Єпископ Андрій Хризостом Залуський.


Адже потім (після 1686 р., коли за угодою «Вічного миру» між Річчю Посполитою та Московією м. Київ було віддано під протекторат Московії) царська влада (а по трьох століттях – комуністична) не дозволяла єпископам тут розміщуватись.


Урочиста Свята Меса розпочнеться в Кафедральному Соборі св. Олександра, що по вул. Костьольній, 17 в м. Києві о 10 годині.


Єпископська кафедра Римсько-Католицької Церкви була встановлена в Києві в 1400 році. Впродовж історії в столиці України було близько 40 римсько-католицьких костелів і каплиць. Сьогодні в місті діє 8 парафій РКЦ, а недільні богослужіння відвідують близько 10 тисяч віруючих.


15 червня 2011 року Святіший Отець Бенедикт XVI призначив Владику Петра Мальчука правлячим Єпископом Київсько-Житомирської Дієцезії, надаючи йому титул Архієпископа.


Інгрес (з лат. ingressus – вхід, прийняття) – це урочистий вхід, урочисте прийняття влади новопризначеним єпископом-ординарієм над дієцезією, яку Апостольський Престол довірив його пастирській опіці.


Архієпископ Петро Мальчук народився у 1965 році. 19 років тому закінчив Вищу Духовну Семінарію у Ризі. Навчався в Римі, в Папському Університеті Antonianum, де здобув ступінь Доктора Теології. Впродовж п’яти років він був Настоятелем Кустодії Братів Менших в Україні, а згодом, від 2004 до 2007 року, – Провінціалом Провінції Святого Михаїла Архангела Братів Менших в Україні. 29 березня 2008 року Святіший Отець Бенедикт XVI призначив о. Петра Геркуляна Мальчука OFM Єпископом-помічником Одесько-Сімферопольської Дієцезії, надаючи йому титульний престол Медіа. 3 травня 2008 року відбулися єпископські свячення нового Владики у Кафедральному Соборі Успіння Пресвятої Діви Марії в м. Одеса.


Бажаючих взяти участь в урочистостях просимо акредитуватися за телефоном 573 79 93. Незважаючи на літо журналісти повинні прийти на свято у відповідному одязі.


Джерело: Католицький Медіа-Центр