//

У Китаї заплановане чергове висвячення єпископа без дозволу Ватикану

9 червня у Китаї має відбутися вже друге за останні півроку уділення єпископських свячень без папського мандату. Кандидатом є 50-річний священик Джозеф Шен Ґуоан.


Як повідомляє агенція Ucanews, церемонія має відбутися у м. Вухан, в провінції Хубей, близько 1400 км. на південь від Пекіна. Священик Ґуоан є кандидатом, іменованим владою країни і належить до Патріотичного Об'єднання Китайських Католиків.


Посилаючись на інформацію з місцевого церковного оточення, агенція Ucanews повідомляє про тиск, який влада чинить на духовенство та єпископів, щоб вони взяли участь в цій події.


Що більш цікаво, вірні не вважають цього кандидата достойним отримати єпископські свячення, і сам він не хоче бути єпископом. Китайські католики усвідомлюють, що влада брутально втручається у внутрішні справи Церкви, а її дії у Вухані мають на меті подальше руйнування Церкви.

 

Священик Джозеф Шен Ґуоан народився у 1961 році, священичі свячення прийняв у 1988 р. Він є заступником Патріотичного Об'єднання Китайських Католиків в провінції Хубей. Кандидатом на єпископа його обрали три роки тому.

 

На території провінції Хубей, що налічує близько 60 млн. мешканців, знаходиться 9 єпархій та дві апостольські префектури, але немає жодного єпископа. На території єпархії Вухан працює 25 священиків в офіційних структурах, а 40 в „ катакомбній Церкві”, які прислуговують близько 20 тис. вірних.

 

24 листопада минулого року Апостольська Столиця висловила рішучий протест проти надання єпископських свячень без папської згоди священика Джозефа Ґуо Джінкай в провінції Хебей, в суботу 20 листопада. Також нагадується, що канонічне право передбачує, що єпископ, який без папського мандата висвячує когось на єпископа, а також той, хто від нього приймає свячення, підлягають екскомуніці Апостольської Столиці.


За матеріалами www.ucanews.com