//

У Китаї висвятили єпископа за згодою Ватикану, і не без пригод

Шестеро єпископів, включаючи одного екскомунікованого, 30 листопада поклали руки на голову о. Пітера Ло Ксуегана і висвятили його на коад'ютора в єпархії Ібінь (провінція Сичуань). На церемонії були присутні близько тисячі осіб, включаючи 61 священика, 35 монахинь і близько 800 вірних, представників уряду та інших релігій.


Як повідомляє Vatican Insider з посиланням на Ucanews, хіротонія відбувалася в досить напруженій атмосфері. Навколо храму перебувала велика кількість поліції, представників служби безпеки з собаками. До храму забороняли вносити відеокамери, фотоапарати та мобільні телефони, а ті, хто бажав взяти участь в церемонії, були змушені прибути за три години до початку.


Церемонію очолив 95-річний єпископ Джон Чен Шічжун, котрого визнає і Ватикан, і влада Китаю.


За день до проведення хіротонії речник Ватикану, о. Федеріко Ломбарді, видав заяву, у якій нагадав, що канонічне право забороняє екскомунікованим єпископам і священикам брати участь в таких церемоніях. Тому і решта п’ятеро єпископів, котрі брали участь у хіротонії разом із екскомунікованим Полом Лей Шиїном, також порушили норми канонічного права. Тепер залишається чекати на реакцію Апостольської Столиці щодо цих порушень церковного законодавства.