//

У Китаї продовжують переслідувати вірних підпільних католицьких громад

Трьом членам підпільної католицької громади Хоукун китайського міста Лічуан, в південно-східній провінції Цзянсі, загрожує трудовий табір за небажання вступати в незалежну від Ватикану Китайську католицьку патріотичну асоціацію (ККПА), яку контролює уряд. Нещодавно їх викликали у поліцію, де від них зажадали вступити до лав ККПА. Також  вірних спробували примусити щорічно подавати імена всіх, хто прийняв хрещення, погрожуючи, що їхні зібрання будуть заборонені, а вони опиняться у в'язниці або трудовому таборі.

 

На початку червня цього року поліція здійснила рейд на територію літнього табору для дітей домашньої громади Хоукун. Під час обшуку конфіскували комп'ютер і проектор, а трьох вчителів взяли під варту для допиту. Хоча їх і звільнили того ж дня і конфісковане майно повернули, але діяльності громади перешкодили.

 

Нагадаємо, що в КНР існують дві католицькі громади: легальна – ККПА і «підпільна», не визнана владою, яка, незважаючи на утиски, все ж активно діє.

 

У 1951 році, через два роки після утворення КНР, місцева влада зажадала від католиків країни припинити всі зв'язки з Ватиканом, оскільки, згідно з місцевим законодавством, на території Китаю не можуть діяти релігійні організації, що мають свій духовний центр за кордоном. Однак до нелегальної Католицької Церкви Китаю, яка підтримує з Ватиканом канонічний і адміністративний зв'язок, до нині належать мільйони вірних.

 

У Ватикану сьогодні непрості стосунки з Пекіном. Єпископів, що належать до ККПА, на відміну від єрархів «підпільної» Церкви, призначає китайська влада – без узгодження зі Святим Престолом, що повністю суперечить католицькому канонічному праву.

 

За матеріалами www.newsru.com