//

У Казахстані зростає релігійна нетерпимість

У Казахстані спостерігається зріст кількості жертв релігійного екстремізму. Лише у 2010 році відзначено 940 таких випадків, що становить зріст на 15% в порівнянні з попереднім роком.


З ініціативи уряду Казахстану в столиці країни Астані була створена нова агенція, яка займатиметься релігійними справами. Структура цієї організації буде підлягати безпосередньо президентові республіки, а її метою буде контроль юридичного стану та відносин між державою і релігійними спільнотами. Причиною для створення нової агенції є стурбованість державних чиновників зростом екстремістських заходів на релігійному фоні.


Про цю ініціативу було повідомлено під час конференції, на якій також представили вражаючу статистику по відношенні до цієї проблеми. Лише за останній час відбулося дві бомбові атаки в Астані і Актобе. Окрім того, відзначається значна присутність етнічних казахів серед афганських талібів.


На даний момент в Казахстані діє близько 4,5 тисяч релігійних організацій, однак лише частина з них були офіційно зареєстровані, що впливає на відсутність контролю над їх характером і функціонуванням. Державний уряд фінансує 14 локальних центрів, завданням яких є охорона прав людини і релігійної свободи, а також захист жертв нетерпимості. Більше половини населення країни становлять мусульмани. Християни становлять близько 15%. Значна частина населення декларують себе невіруючими.


За матеріалами Radio Watykańskie