//

У Івано-Франківську за сприянням Церкви провели Школу «Демократичні цінності в суспільстві»

П’ятого липня завершилася літня школа „Демократичні цінності в суспільстві”, організована комісією УГКЦ Справедливість і Мир та Навчально-методичним і науковим Центром політичних та євроінтеграційних досліджень Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.


У літній школі взяли участь 25 студентів та аспірантів вищих навчальних закладів із Києва, Запоріжжя, Луганська, Одеси, Львова, Івано-Франківська. За словами проректора Прикарпатського університету, доктора історичних наук, заслуженого діяча науки і техніки України, професора Василя Марчука, метою літньої школи є підготовка нової генерації політичної еліти, молодих відповідальних управлінців, формування в молоді основ політичних і громадянських цінностей, безпосередня їх участь у вирішенні питань становлення та розвитку демократії, реалізації виборчих процесів. У програмі навчання – семінари і тренінги з основ демократичної участі, діяльності місцевого самоврядування, психології керівника, зв’язків із громадськістю, партійного будівництва, стратегії і тактики виборчих кампаній тощо. Учасникам літньої школи проводили лекції як провідні українські вчені-політологи, так і науковці Варшавського університету.


„Організатори подбали про те, щоб кращі наукові сили України мали можливість поспілкуватися зі студентами та аспірантами, оскільки тема, яка сьогодні обговорюватиметься, є вічною – сказав у вітальному слові з нагоди відкриття літньої школи ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника доктор політичних наук, професор Ігор Цепенда. – На сьогоднішній день у різних народів і різних культур є різне бачення демократичних цінностей. Українці, говорячи про них, зазвичай повертаються до поняття «християнських цінностей», російські вчені все більше користаються поняттям «універсальних цінностей». Попри все, це те, що має об’єднувати, а не роз’єднувати. Якщо до цього йтиметься, то ми з певністю зможемо говорити про те, що формується суспільство, яке в першу чергу базується на добрі, на тому, що має виокремлювати, створювати умови для кожної особистості, а ця особистість відповідно буде формувати суспільство, в якому живе”.


З вітальним словом до учасників літньої школи також звернувся  владика Софрон Мудрий. У зверненні до учасників єпископ зазначив: «Як показує політична практика, студенти перманентно виступають у якості активної сили політичних змін і в залежності від того, які цінності вони делегують у ці зміни, яку культуру впроваджують, багато в чому буде залежати майбутній вигляд суспільства, його культура, напрями трансформацій. Суспільство зацікавлене в тому, щоб ці цінності і культура були демократичними. Справжня демократія – це не лише результат формального дотримання низки правил, а плід свідомого вибору цінностей, які лежать в основі демократичних процедур. Це такі цінності, як гідність кожної людської особи, дотримання прав людини, відданість спільному благу як меті і провідному критерію політичного життя. Якщо немає згоди щодо цих цінностей, втрачається найглибший сенс демократії, а її стабільність опиняється під загрозою».


Професор кафедри політології Національного Університету ім. Тараса Шевченка Федір Кирилюк звертаючись до учасників сказав, що кращої цінності ніж сама демократія людство не придумало, тож даваймо поглиблювати свої знання та втілювати в життя.


Самі учасники літньої школи відзначили, що, крім можливості поглибити власні знання із запропонованих до розгляду тем, для них також важливим було і налагодження особистих контактів між представниками різних вищих навчальних закладів України.


Секретаріат Комісії УГКЦ Справедливість і Мир