//

У Гошеві відбудуться святкування з нагоди 275-ї річниці перенесення чудотворної ікони Матері Божої

5 серпня 2012 року у василіанському монастирі у Гошеві відбудуться урочистості з нагоди 275-ї річниці перенесення чудотворної ікони Матері Божої на Ясну гору в с. Гошів, що на Івано-Франківщині. Початок об 11.00. Архиєрейську Божественну Літургію очолить Владика Володимир (Війтишин), Архиєпископ і Митрополит Івано-Франківський, у співслужінні з Апостольським нунцієм в Україні Архиєпископом Томасом Галліксоном.

 

На завершення відбудеться освячення ювілейного дзвону.

 

Для Департаменту інформації повідомила Олена Ганцяк-Каськів

 

Додаток:

Ясна гора в Гошеві стала відома в Україні та за її межами завдяки чудотворній іконі Божої Матері, яка є в монастирському храмі.

Історія чудотворної ікони Матері Божої в Гошеві сягає в далеке минуле, а саме бере свій початок від 1704 – 1705 рр., коли шляхтич Андрій Шугай перебував у м. Олаві (Польща) і купив там дві копії чудотворної ікони Ченстоховської Матері Божої. Одну копію він подарував своякові Журавлевичу, а другу залишив у себе. Одного разу, коли горів дім Шугаїв, згоріло все, окрім ікони та стіни, на якій вона висіла.

Далі ікона потрапила в родину шляхтича Миколи Марковича Гошовського. І тут також сталося чудо - ікона засяяла неземним світлом, з очей Матері Божої капали сльози. Про побачене очевидці склали свідчення перед Львівським єпископом Атанасієм (Шептицьким), який після детального розгляду справи своєю грамотою від 11 липня 1737 р. визнав ікону чудотворною і наказав Гошовському перенести її в монастирську церкву отців василіан, що на Ясній горі в Гошеві.

5 серпня 1737 р. ікону урочисто перенесено. Тільки до кін. ХVІІІ ст. у літописі монастиря вже було зафіксовано 117 чуд через заступництво Божої Матері в Гошеві.

1 червня 1950 р. ікону конфіскували співробітники Станіславівського УМДБ. Відтоді немає відомостей про місце перебування оригіналу чудотворної ікони.

Тепер маємо першу копію, датовану кінцем ХІХ ст. Віднайшов цю ікону і передав 12 липня 2001 р. отцям василіанам у м. Івано-Франківську добродій Володимир. Урочисте перенесення ікони на Ясну гору відбулося на празник Покрову Пресвятої Богородиці 14 жовтня 2001 р.

Божа Мати в Гошеві й надалі роздає щедрі Божі ласки. Підтвердженням цього є численні зцілення та вислухані молитви, а як видимий знак чудотворності на радість усього Божого люду – золоті корони та шати для Божої Матері в Гошеві, які поблагословив Вселенський Архиєрей Венедикт ХVІ 1 липня 2009 р.

Урочиста коронація ікони Божої Матері, що в Гошеві, відбулася на свято Успіння Пресвятої Богородиці, 28 серпня 2009 р.