//

У Франції відбудеться беатифікація засновника конгрегації Облатів – Луї Брісона

22 вересня в французькому місті Труа буде бетифікований о. Луі Брісон, що жив на зламі XIX–XX ст. Беатифікаційну Святу Літургію очолить кардинал Анджело Амато, префект Конгрегації у справах канонізації.

 

В інтерв'ю Ватиканському Радіо єрарх розповів про життєвий шлях нового блаженного. Він зазначив, що Луї Брісон народився 1817 р. в родині купців і у 14 років вступив у духовну семінарію. «Священичі свячення отримав 1840 р. і був призначений сповідником і капеланом для монахинь-візиток. Так священик відкрив для себе духовність св. Франциска Сальського», – розповів голова ватиканського дикастерію. Він додав, що новий блаженний заснував в той час багато інтернатів для молодих робітників, які працювали в Труа.

 

«У 1866 р. абат Брісон взяв під опіку двох колишніх учениць школи, якою керували візитки: Леон Авіят, яку канонізували 2001 р., і Лусію Кане. Так утворилася перша спільнота Облатів св. Франциска Сальського, конгрегації, яку 4 березня 1890 затвердив Лев XIII. О. Брісон заснував також і чоловічу конгрегацію св. Франциска Сальського. Під керівництвом блаженного діяльність цих двох згромаджень швидко розвивалася. Вони засновували школи, інтернати, коледжі, вели благодійну діяльність та місії ad gentes», – сказав кардинал Амато.

 

Єрарх зазначив, що в той період почалися релігійні переслідування у Франції. У 1903 р. Облати були змушені залишити монастир і емігрувати, однак Брісон, через свій похилий вік, не міг виїхати з країни і повернувся до свого рідного дому в Плансі. Він помер 1908 р. «Того ж дня на аукціон були виставлені його будинок, меблі та навіть ліжко. Але це не могло зруйнувати його репутацію святості, навпаки, вона ставала ще живішою в серцях і душах його духовних дочок і синів», – розповів кардинал Амато.

 

За матеріалами be.radiovaticana.va