//

У Франції розпочались біоетичні дебати

[14:34:06] ivan and natalia: Вчора французький парламент почав дискусію щодо проекту, який переглянув біоетичні норми. Цей акт, прийнятий у 1994 року і змінений 2004 року, стосується і таких питань, як пересадка органів, досліди над ембріонами, медичне спряння дітонародженню.

 

Проект не скасовує основних положень ухвали 2004 року. Тобто не дозволяє, щоб дитину виношувала сурогатна мати, підтримує заборону на досліди над ембріонами. Запліднення все ще буде привілеєм для гетеросексуальних пар, але - і саме це пропонують внести як зміну – неодружені люди, які живуть у цивільному зв’язку, тепер теж будуть мати доступ до нього. Одною зі змін буде можливість робити забір яйцеклітин у жінок, які ніколи не народжували.

 

Очікують, що нововедення дозволить розтаємничити інформацію про донорів сперми або яйцеклітин. Однак, схоже, що цю поправку відхилять. Довкола цих проблем розгорілась жвава дискусія. Щороку у Франції народжується понад 1000 дітей, в яких один з біологічних батьків невідома особа.
Прихильники розтаємничення даних кажуть, що і дитина, і батьки мають право знати одне одного, тому не варто перешкоджати їм отримувати інформацію. Це також допоможе подолати враження, що донори віддають "порожні" гени, а не ті гени, які є результатом любові їхніх батьків. Проте, прихильники збереження анонімності для донорів частково посилаються на аргументи, що доступ до інформації про невідомих батьків може привести до серйозних порушень у розвитку підлітка.

 

За матеріалами www.radiovaticana.org