//

У духовній семінарії вперше за 228 років молилися Літургію апостола Якова

У Львівській Духовній Семінарії впреше за 228 років її існування була відслужена Божественна Літургія Святого апостола Якова! Її очолив владика Венедикт, єпископ-помічник Львівський.

 

Ця Літургія – «скарб древньої неподіленої Церкви, який дійшов до нас крізь тисячоліття, народжений в її колисці – єрусалимській християнській першообщині» . Автором Літургії вважається святий апостол Яків – брат Господній – перший єпископ Єрусалиму.

 

В перших віках християнства ця Літургія була широко розповсюджена, проте з IX ст. вона майже повсюдно витісняється більш пишними і торжественими Літургіями - Свв. Йоана Златоустого та Василія Великого.

 

Літургія ж Якова служиться, традиційно лише раз в рік – у день його пам'яті, та й те в дуже невеликій кількості церков.


Цього року вона вперше за 228-ми літню історію була відслужена в стінах ЛДС.

 

Її очолив Преосвященний владика Венедикт. У гомілії, яка відбулася після читань апостола, пророка та Євангелія архієрей наголосив на кількох речах.

 

По-перше згадав про особу Святого апостола Якова, згадав те, що він єдиний з апостолів не пішов на місії, а залишився в Єрусалимі проповідувати Христа, за що багато єрусалимлян його не злюбили, за що й він прийняв мученицьку смерть, скинутий з наріжника Єрусалимського храму.

 

Також владика наголосив на цінності цієї Літургії, як першоджерела християнської молитви: «Тоді апостоли й ученики Господні збиралися разом і молилися. Довго молилися. Годинами. Коли вони вже входили в той молитовний стан, тоді в Бозі, в Дусі, громадою, Еклезією, Церквою, вони доходили до певних молитов (як би тепер сказали – напівсвідомо), але це було в Бозі. З часом ті молитви набували стабільності, окресленості. Певно кожен з нас, хоч раз в житті подібну річ переживав. Зараз ми є піддані ліні. Ми все коротимо, стараємося все робити якомога скорше. Так само і з молитвами. Думаю кожен з нас прережив це на своїх молитвах. Як помолився добре якесь чування, якесь Всенічне, як тоді нас надихав Святий Дух! Нам хотілося всіх обійняти, хотілося казати добрі слова, в серці зроджувалися добрі почуття, ми преображалися… Це той Божий Дух, який сповнює людину».

 

Літургія Якова – цінний скарб Церкви, справді сильно піднесла братію на дусі. Прості, але неймовірно богословсько багаті текст дали глибоке розуміння причасності до Христа і Його містичного Тіла, а спосіб служіння цієї Літургії, простий і скромний одяг архиєрея, відсутність панагій і нахрудних хрестів, навіть Святі Тайни, що вкладалися в уста причансиків не ложицею, але десницею архиєрея дали ейфоричне відчуття сопричастя з першими християнами.

 

На завершення Літургії владика подякував братії за спільну молитву, та вислухав подяку навзаєм від отця-ректора.

 

По завершенні Літургії, владика запалив пам' ятну свічку, та поклав її до стіп пам'ятника отця Маркіяна Шашкевича, який знаходиться на території ЛДС, з нагоди 200-ліття отця, яке святкуватимемо завтра.


Володимир Мамчин,
Медіа-Центр ЛДС

Джерело: www.ugcc.lviv.ua