//

У день беатифікації Івана Павла ІІ відбудеться Урочиста Академія

1 травня, у день беатифікації Світлої пам'яті Івана Павла ІІ, Папи Римського, відбудеться Урочиста Академія, організована Львівською Архиєпархією Української Греко-Католицької Церкви спільно з Фундацією «Андрей» та Львівським  відділенням Всеукраїнської національної музичної спілки.

 

У програмі – святкове слово Високопреосвященного Ігоря Возьняка, Архиєпископа Львівського УГКЦ; прем’єрне виконання ораторії Мирослава Волинського для солістів, хору, оркестру та читця TOTUS TUUS на тексти Івана Павла ІІ, вірші Анни Волинської. Автор ідеї та втілення Михайло Перун. Даний проект реалізовано з благословення та підтримки Високопреосвященного Ігоря Возьняка.


Виконуватимуть ораторію зведені колективи: хор і оркестр Лауреата національної премії імені Тараса Шевченка, Заслуженої академічної капели України «ТРЕМБІТА», Західний територіальний Центр військово-музичного мистецтва, м. Львів, й дитячий хор «Соломія» Львівської середньої спеціальної музичної школи-інтернату імені Соломії Крушельницької. Солісти: Олеся Бубела (сопрано), Людмила Скорук (мецо-сопрано), Заслужений артист України Володимир Кудовба (тенор), Заслужений артист України Ігор Коцаба (баритон), Ігор Міхневич (бас). Концертмейстер оркестру: Адріан Боднар, читець: Заслужений діяч мистецтв України Петро Зозуляк. Дириґент-постановник ораторії: Заслужений діяч мистецтв України Микола Кулик.

 

Урочиста Академія відбудеться о 17.00 год. у храмі Преображення Господнього (вул. Краківська 21) у Львові.

 

Довідка

І. Про авторів

 

МИРОСЛАВ ВОЛИНСЬКИЙ

Народився 17 лютого 1955 року в селі Підтесово Красноярського краю Росії (батько був репресований).

З 1956 до 1979 року мешкав у м. Івано-Франківську, де закінчив музично-педагогічний факультет Івано-Франківського педагогічного інституту (нині — Прикарпатського університету) імені Василя Стефаника.

З 1979 року живе у м. Львові, де в 1986 році закінчив Львівську державну консерваторію (нині — Львівська національна музична академія імені Миколи Лисенка) за класом композиції професора Анатолія Коса-Анатольського, а після його смерти — Лєшека Мазепи.

Дипломант Всеукраїнських конкурсів-фестивалів «Золотоверхий Київ» і «Створімо сучасну патріотичну музику».

Працює викладачем композиції Львівської середньої спеціальної музичної школи-інтернату імені Соломії Крушельницької. Серед учнів М.Волинського є лауреати республіканських і міжнародних конкурсів юних композиторів.

У власній творчості тяжіє до монументальних жанрів: опера, ораторія, симфонічна музика.

До творчого доробку М.Волинського належать опери: «Лісова пісня» й «Одержима» (на слова Лесі Українки), «Данило Галицький» (на слова Романа Горака), «Івасик-Телесик» (на слова Олександра Олеся);

ораторії «Мойсей» (на слова Івана Франка), «TOTUS TUUS» (на слова Анни Волинської);

симфонічні твори: симфонічна поема «По дорозі в Казку» (за драмою Олександра Олеся), Концерт для віолончелі з оркестром, Поема для скрипки з оркестром, Концерт для гобоя з оркестром;

кантати: «Райдуга» (на слова Арнольда Цвейґа), «Нам ще жити» (на слова Анни Волинської), «Стоїть в селі Суботові» та «Подражаніє Осії» (на слова Тараса Шевченка);

камерно-інструментальні твори: Струнний квартет, Квінтет для духових «Різдвяний», Тріо для флейти, кларнета і фортепіано, Соната для альта і фортепіано, твори для фортепіано, арфи, кларнета, скрипки;

хорові твори: 4 духовні концерти, обробки народних пісень і ориґінальні хорові твори;

вокальні твори на слова різних авторів, 2 вокальні цикли.

 

 

АННА ВОЛИНСЬКА

Народилася 21 листопада 1962 року в м. Луцьку. З 1969 року навчалась у Львівській середній спеціальній музичній школі-інтернаті імені Соломії Крушельницької.

1980-1985-ий — роки навчання у Львівській державній консерваторії імені Миколи Лисенка. Зараз працює викладачем у дитячій музичній школі Львова.

Авторка двох поетичних книг: «Вогонь осінній» і «Співзвуччя». Друкувалася в обласній періодиці, в журналах «Дніпро», «Київ», «Дзвін», у збірнику молодих літераторів «Високий Замок», в антології львівських поетів «З горіха зерня».

Також у творчому доробку:

поетичні тексти на святкування 25-ліття хіротонії Блаженнішого архиєпископа УГКЦ Любомира Гузара;

поетичні тексти до урочистої академії, присвяченої 100-літтю від дня народження блаженної пам’яті Владики УГКЦ Володимира Стернюка;

поетичне оформлення для творчого звіту митців Львівщини в Національному палаці «Україна» (Київ).

 

Серія «Духовна музика України» Фундації «Андрей»

Серія фонографічних записів «Духовна музика України» — по-своєму унікальне явище мистецького життя останнього десятиріччя. Її заснував у 1996 році директор благодійної організації — Фундації «АНДРЕЙ» — Михайло Перун, і відтоді вона стала потужним медійним проектом, що благовістив на цілий світ українську духовну музику та слово.

У цьому приголомшливому суголоссі авторів і виконавців, чиє мистецтво увічнено на 20 компакт-дисках, удало поєднано імена класиків національного мистецтва (Дмитра Бортнянського, Михайла Вербицького, Олександра Кошиця) з нашими сучасниками (Мар’яном Кузаном, Віктором Камінським, Олександром Козаренком), зафіксовано неповторну манеру добре знаних українських артистів (хору й оркестру Заслуженої капели України «ТРЕМБІТА», Народних артистів Богдана Козака, Олександра Громиша, Ігоря Кушплера). І в цій обнадійливій єдності «золотої доби» української духовної музики та найновіших опусів (їх часто інспірує безпосередньо Фундація «АНДРЕЙ»), які благословляють і підтримують Блаженні ший Любомир кардинла Гузар і високо преосвященні владики Укра.нської Греко-Католицької Церкви — запорука тяглости коштовної традиції національної церковно-музичної творчости, яка донині є найкращим репрезентантом українського Духа.

професор Олександр КОЗАРЕНКО

доктор мистецтвознавства, декан факультету мистецтв Львівського національного університету ім. Івана Франка

 

ІІ. Про виконавців

 

Заслужена академічна капела України «Трембіта»

Мистецький керівник і головний дириґент:

Заслужений діяч мистецтв України Микола Кулик

Державна Заслужена академічна капела України, Лауреат національної премії ім. Тараса Шевченка «Трембіта» – найдавніший хоровий колектив України. Був створений на базі хору Товариства «Львівський Боян», заснованого у 1890 році. Хорове товариство «Львівський Боян» функціонувало до 1939 р., коли примусовим шляхом було «реорганізовано» в капелу «Трембіта». Колектив очолив Дмитро Котко, завдяки якому капела надалі продовжувала традиції хору «Львівський Боян», що тісно співпрацював з галицькими митцями А. Вахнянином, Д. Січинським, Г. Топольницьким, Ф. Колессою, Й. Кишакевичем, С. Людкевичем, В. Барвінським.

З 1990 року керівником капели став представник львівської диригентської школи Микола Кулик. У репертуарі колективу з’явились твори композиторів, творчість яких замовчувалася.

«Трембіта» стала першовиконавцем новітніх творів українських галицьких композиторів, зокрема, ораторії В. Камінського «Іду. Накликую. Взиваю.» на тексти А. Шептицького в поетичному опрацюванні І.Калинець, «Україна. Хресна дорога» на тексти І. Калинця; О. Козаренка «Страсті Господа нашого Ісуса Христа», Архієрейська Божествення Літургія для хору та оркестру, Стихира, присвячена мученикам та ісповідникам віри ХХ-ого століття, «Вінець нетлінний» та ін.

Капела «Трембіта» відзначена Національною премією ім. Т. Шевченка у галузі концертного виконавства (1995 р.) та присвоєнням звання академічного колективу (2008 р.).

Протягом останніх 15 років колектив плідно співпрацює з серією «Духовна музика України» Фундації «Андрей» (започатков. М.Перуном), реалізувавши ряд кантатно-ораторійних та духовних полотен.

 

Західний територіальний центр військово – музичного мистецтва

Музичний керівник і дириґент: Заслужений діяч мистецтв України, полковник Микола Орач

Начальник центру: капітан Богдан Катриняк

Військовий оркестр    та   Ансамбль пісні і танцю Центру за свою довголітню творчу діяльність представляли Збройні Сили, регіональну культуру Прикарпаття та українське мистецтво, як в Україні так і за її межами: в Австрії, Данії, Іспанії, Італії, Польщі, Нідерландах, Німеччині, Угорщині, Чехії, Швейцарії, Югославії, а також у Ватикані, де після концертного виступу колектив був на урочистому прийомі у Папи Римського Івана Павла ІІ.

 

Дитячий хор «Соломія»

Львівської середньої спеціальної

музичної школи-інтернату імені Соломії Крушельницької

Художній керівник і дириґент Оксана Гоба

Камерний хор "Соломія" заснований у 1995 р. Диригентом, художнім керівником колективу є Оксана Гоба. У складі хору учні Львівської середньої спеціалізованої музичної школи-інтернату імені Соломії Крушельницької та студенти Львівської Музичної Академії імені Миколи Лисенка. В репертуарі хору зразки ренесансної, барокової, класичної, національної та сучасної музики. Зокрема, твори О. Лассо, Д. Палестріни, Д. Перголезі, Д. Бортнянського, М. Вербицького, С Людкевича, М. Колесси, Б. Фільц, В. Павенського. За весь час існування, з кожного міжнародного конкурсу хор повертався з високими нагородами:

1995 – Сербія (2 премія), 1998 – Нідерланди (Гран-прі), 1999 – Чехія (З премія), 2001 – Нідерланди (Гран-прі), 2003 – Норвегія (1 премія), 2004 – Греція (3 премія), 2005 – Канада (участь у фестивалі, фондовий запис на радіо), 2005 – Франція (концерти в мерії Парижу), 2007 – Австрія, Лінц (1 премія), 2007 – Австрія, Відень (2 премія), 2008 – Україна, Івано-Франківськ (участь у фестивалі), 2010 – Бельгія, Нірплет (2 премія).

Особливе місце займає участь хору у A.B.С - міжнародному фестивалі у Канаді (Торонто). Окрім світових досягнень хор приймав участь у постановках Львівського Національного академічного театру опери та балету імені Соломії Крушельницької, зокрема у операх "Кармен" Ж. Бізе, «Тоска» та «Богема» Д. Пуччіні, «Мойсей» М. Скорика, а також у постановці ораторії «Мойсей» М. Волинського.

 

ІІІ. Афіша

TOTUS TUUS

ораторія Мирослава Волинського

для солістів, хору, оркестру та читця

 

Тексти Івана Павла ІІ

Вірші Анни Волинської

Автор ідеї та втілення Михайло Перун

Виконавці:

Хор і оркестр Лауреата національної премії імені Тараса Шевченка

Заслуженої академічної капели України «ТРЕМБІТА» —

мистецький керівник і головний дириґент

Заслужений діяч мистецтв України Микола Кулик

Західний територіальний Центр військово-музичного мистецтва, м. Львів —

музичний керівник і дириґент

Заслужений діяч мистецтв України, полковник Микола Орач

Начальник центру: капітан Богдан Катриняк

Дитячий хор «Соломія»

Львівської середньої спеціальної

музичної школи-інтернату імені Соломії Крушельницької —

художній керівник і дириґент Оксана Гоба

Солісти:

Олеся Бубела (сопрано), Людмила Скорук (мецо-сопрано), Заслужений артист України Володимир Кудовба (тенор), Заслужений артист України Ігор Коцаба (баритон), Ігор Міхневич (бас).

Концертмейстер оркестру:

Адріан Боднар

Читець:

Заслужений діяч мистецтв України Петро Зозуляк

 

Дириґент-постановник:

Микола Кулик

 

Джерело: www.ugcc.lviv.ua