//

У будівлі парламенту Чехії освятили статую св. Агнеси Чеської

У рік, коли Чеська Республіка відзначає 800-ліття святої Агнеси Чеської, католицький Архиєпископ Праги Домінік Дука освятив в будівлі парламенту Чехії статую святої Агнеси Чеської, яку ще називають - Празькою і Богемською, повідомило агентство KNA.


Свята Агнеса Чеська (чес. Svata Anezka Ceska) народилася бл. 1211 р. в Празі, померла 2 березня 1282 року) - католицька свята, дочка короля Чехії Пржемисла Оттокара I, сподвижниця святої Клари Ассизькой. Беатифікована в 1874 році папою Пієм IX, канонізована папою Іваном Павлом II у 1989 році.


Агнеса вважається однією зі святих покровительок Чехії, її портрет присутній на чеській купюрі 50 крон.
Ініціатором встановлення  в Сенаті статуї святої Агнеси  є сенатор Мілуса Горіста з Християнсько-демократичного союзу / Чеської  народної партії (KDU-CSL).


Заступник голови сенату, колишній дисидент Петро Пітхарт в своїй промові на церемонії освячення статуї святої Агнеси відзначив, що її поява "повинна всім нагадувати, що Чеська держава славилася не лише своїми воїнами, але і святими".


Цього року з нагоди святкування 800-ліття святої Агнеси Чеської в різних містах країни буде встановлено декілька  статуй, присвячених цій святій.


Джерело: www.sedmitza.ru